Задава ли се ценова буря у нас

0
Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта, показва икономически анализ на БАН
Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта, показва икономически анализ на БАН Видео: NOVA

Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта

Това показва икономически анализ на БАН. Три пъти по-високи са цените на храните в сравнение с преди година. Два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три път слънчогледовото семе, три пъти горивата и енергията. При това положение до новата реколта при най-оптимистичния сценарий храните ще продължават да поскъпват.

„Тази прогноза се основава на различни обстоятелства. Около 35% от производството на зърнени култури се намира в Украйна и Русия. Цената на нашето производство също се променя, защото 25% от себестойността на зърнените култури е минерални торове. Те се произвеждат основно в Украйна, Русия и Беларус. 40% от себестойността са горива, които също поскъпват”, коментира в ефира на NOVA доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания – БАН.

Факт е, че ние имаме достатъчно зърно и слънчоглед, но цената им няма как да остане същата”, добави той.

По думите му съществува и песимистична хипотеза, според която, ако войната в Украйна продължи дълго време, е възможно цените на храните да се увеличат с 200%.

Ако войната продължи дълго време и този район се откъсне изцяло, докато се наместят нещата, е възможно това да се случи”, посочи Боюклиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    2
    Emanuela
    България е безкрайно малка страна със безкрайно малък народ и със безкрайно малко значение. В световен мащаб цените ще хвърчат нагоре и това ще ескалира . Ще опитат още гадости защото досега номера със пандемията не проработи . Който има резерви е добре. Дебелите също ще са добре защото ще отслабнат и ще живеят здравословно. Съвет - повече фитнес, по малко плюскане.
  • -14
    1
    Eliyana
    Здравейте, аз съм финансист, който предлага съдействие при заемане на пари между физически лица в краткосрочен и дългосрочен план, вариращи от 5 000 до 5 000 000 лв. за 48 часа при лихва от 2% годишно. Офертата е валидна и се приема само в Люксембург. За връзка: [email protected]
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари