Задава ли се нов ценови шок у нас?

1
Политическата ситуация, коронакризата или цените на горивата и електроенергията са причина за увеличението на цените
Политическата ситуация, коронакризата или цените на горивата и електроенергията са причина за увеличението на цените

През последните седмици станахме свидетели на леко поскъпване на някои стоки и услуги

Сякаш свикнали с подобен процес и сега не му обръщаме сериозно внимание, защото все още е лято и летните настроения владеят съзнанието на българина. Поскъпването на природния газ от септември, обаче може и да е повече от предвидените в момента 17%, алармира БНР. Причината е, че изчисленията са правени преди седмици, а през този период борсовите цени на синьото гориво продължават да се увеличават.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и председателя на енергийния регулатор Иван Иванов по време на общественото обсъждане на цените. Прогнозната цена за септември се очаква да бъде с близо 20 процента по- ниска от усреднената цена на европейските газови хъбове за доставка през септември. Какво ще донесе това евентуално поскъпване на синьото гориво и ще окаже ли влияние върху цените на стоките и услугите?

От началото на миналия месец таксиметровите услуги във Видин бяха повишени. Цените на някои хранителни продукти също бележат ръст нагоре. Политическата ситуация, коронакризата или цените на горивата и електроенергията са причина за това и задава ли се нов ценови шок? По темата разговаряхме с Адриян Николов, от Института за пазарна икономика.

"Ако гледаме общия индекс на потребителските цени, което обикновено кръщаваме като инфлация, тя не е кой знае колко голяма. През юли на годишна база е била около 3%, но имаме доста по- притеснителни тенденции при някои основни стоки, които са от най- голямо значение за човека. Например при маслата има една инфлация от 25% на годишна база, което е наистина много. Тук влизат олио, зехтин и подобните, при хляба също има една инфлация от около 5% ... В основната на тези инфлационни процеси, които наблюдаваме е доста рязкото повишаване на горивата през последните месеци. Това е основният движещ фактор, който ще продължи през следващите месеци да тласка нагоре цените."- обясни Адриян Николов.

Може ли да бъде спокойно обществото ни на този етап и крайно ли да се говори за очаквана хиперинфлация през предстоящите месеци?

"Абсурдно е да говорим за хиперинфлация- по- възрастните от слушателите сигурно си спомнят ситуацията от 1996- 1997 година, когато наистина цените се увеличаваха с десетки проценти на месец. Такъв сценарий бива движен обикновено от много несигурна политическа ситуация или от много агресивна политика от страна на Централната банка."- допълни още Адриян Николов, от Института за пазарна икономика.

Цените на някои основни хранителни продукти са се повишили значително през последните месеци. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата при зеленчуците скокът е между 14% за чушките до 55% за краставиците. Сериозен е ръстът в цените на олиото - 54%. При брашното, което определя и цената на хляба, той е 13%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето - с 8%. Поскъпването се усеща и в магазинната мрежа във Видин. Разговаряме с Анелия Асенова, управител на голям търговски комплекс в крайдунавския град.

"За съжаление има ръст, той започна преди около три месеца. Има ръст в цената на олиото, брашното, захарта. През този период от време, три пъти имаше повишение на цените. Сега за съжаление започна повишение на цените на яйцата, млечните продукти ... Засега клиентите реагират спокойно, но имаме и такива, които дават по- негативни реакции."- каза Анелия Асенова.

Видинчани също коментираха по- високите цени на стоки и услуги през последните няколко седмици:

"Ще се стигне отново до хиперинфлация, непокрит лев. Този процес е нормален за всяка държава, само че нашата е най- изостанала и просто няма как да се покрие този лев ... Те отдавна са тръгнали цените нагоре, дължи се на коронавируса, предполагам и на политическата ситуация. С жестока борба ще се справяме някак си ... Подиграват се с хората. Щом се вдигна тока всичко ще се вдигне. От тока зависи всичко. Ако слушаме новините, то човек само негативни новини чува. Всяко семейство се опитва да се справи, то няма как."- коментираха видинчани.

Производители на хляб в цялата страна масово започнаха да вдигат цената на насъщния, като поскъпването е средно с около 20 процента. Основната причина за поскъпването е повишението на цените на брашната и на всички компоненти за производството на хляб и закуски. Токът поскъпна двойно от началото на годината, коментират хлебопроизводители. Потърсихме за коментар Валери Кръстев, хлебопроизводител от Монтана.

"Цените на брашната тръгнаха нагоре, вследствие на електроенергията и на разни други консумативи. В последните около 10-ина дни цените на брашното отидоха с около 30-40 до 50 лева на тон нагоре с ДДС и това съответно ще окаже влияние. То веднага няма да стане, защото ние, хлебарите реагираме последни. Най- трудно се повишава и е логично да е така, цената на насъщния. Проблемът в случая е, че това се случва много стремглаво."- каза за радио Видин Валери Кръстев, хлебопроизводител от Монтана.

Куриерските компании също увеличават цените на основните си услуги от днес с около 5%. От бранша коментират, че основната причина е поскъпването на горивата. Към новата такса се добавиха и други компоненти, като ТОЛ- таксите, допълнителни начисления, обвързани с пътната мрежа, както и състоянието на самата пътна мрежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари