Задава ли се азотен апокалипсис заради заседналия кораб „Vera su“?

0
Проблемът ще е с дънни риби, ферми за миди, които абсорбират всичко от водата
Проблемът ще е с дънни риби, ферми за миди, които абсорбират всичко от водата Видео: NOVA

Драмата със заседналия кораб край защитената местност „Яйлата“ подхранва нови и още по-големи страхове

По традиция и този екоминистър се оправда с администрацията. Обяви, че, цитирам, "тя притежава професионална, етична и морална нищета". Определението е за служителите на "Морска администрация" и в частност на МОСВ.

Корабът „Vera su“ заседна край българския бряг на 20 септември. Днес е 30-ти. По традиция отново ще чакаме прокуратурата да свърши работа. Но докато върви разследването, една екологична бомба цъка край нашия бряг.

Капитан Христо Папукчиев е от малкото капитани, които всяка година предприемат околосветски пътувания. И в момента е на път. Намерихме го в Индия, на котва в Момбай. По-рано е бил част от звеното към Министерство на транспорта, което разследва морски произшествия.

Според него трябва в ситуацията да се включат от военния флот. Той очаква, след като корабът „Vera su“ бъде изпразнен, да се получи пробойна и той да потъне.

Да очакваме ли азотен апокалипсис, ако корабът „Vera su“ се разцепи?

"На този етап не може да се говори още за екологична катастрофа. Но голямото количество азот отнема кислорода и влияе на рибите, но те са подвижни и ще избягват тези зони", това каза по NOVA NEWS доц. Николай Вълчев, директор на Института по океанология към БАН.

Специалистът предупреди, че вредни ще бъдат продуктите от морето, които се използват за храна от хората, а ветровете и теченията ще разпространят замърсяването в по-големи части от Черно море.

За тюлените и делфините доц. Вълчев каза, че първите вече почти ги няма в региона, а за делфините той не се притеснява, защото те са подвижни и ще избягват замърсените води, проблемът ще е с дънни риби, ферми за миди, които абсорбират всичко от водата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари