Задържаха 26 килограма кока на Кулата - Промахон

0
Наркотикът е превозван в товарен автомобил, влизащ от Гърция и собственост на българско търговско дружество
Наркотикът е превозван в товарен автомобил, влизащ от Гърция и собственост на българско търговско дружество Снимка: БГНЕС

26 килограма кокаин задържаха снощи на ГКПП Кулата - Промахон от служители на НС "Гранична полиция" съвместно с митническите власти, предаде БГНЕС.

Наркотикът е превозван в товарен автомобил, влизащ от Гърция и собственост на българско търговско дружество, превозващ от Испания фитнес уреди. Наркотикът с чистота 60% е открит в тайници в рамата на товарния автомобил, въпреки че е бил опакован в оловно фолио. Задържан за 24 часа е 36-годишният водач на автомобила, който е български гражданин. Образувано е досъдебно производство, предстои повдигане на обвинение.

Това стана ясно днес на брифинг в Окръжна прокуратура-Благоевград. На него присъстваха гл. секретар на МВР Георги Костов, директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Светлан Кичиков, заместник-окръжният прокурор Николина Съчкова, директорът на РГС Смолян Деян Моллов, директорът на ОД МВР-Благоевград Николай Хаджиев и директорът на митница "Югозападна" Георги Александров.

„В 19:50 ч. снощи на ГКПП Кулата от Гърция влиза товарен автомобил, превозващ по документи от Испания за България фитнес-уреди. След преценка на риска, товарният автомобил е подложен на по-обстойна проверка. В два тайника са открити общо 26 кг наркотично вещество, реагиращо на кокаин, стойността му е над 5 милиона лева. Предстои химическа експертиза, от която ще стане ясна точната стойност на наркотичното вещество. Наркотичното вещество е иззето, образувано е досъдебно производство, разследването се води от ГПУ-Петрич под надзора на Окръжна прокуратура”, каза заместник-главния прокурор на ОП-Благоевград Николина Съчкова.

Според нея обвинението за контрабанда в особенно големи размери, на този етап все още няма обвивен, но това ще стане по-късно, 36-годишният шофьор на товарния автомобил е български гражданин, задържан е за 24 часа.

„Това е изключително добра реализация на колегите от Гранична полиция. Задържаното количество кокаин е огромно, за сведение казвам, че през миналите години задържаното общо количество от всички правоприлагащи органи рядко надхвърля 15 килограма”, каза главният секретар на МВР Георги Костов. Според него през миналата година задържания кокаин от МВР и митниците е 9.6 кг. „Но от началото на годината до сега задържаният кокаин надхвърля 96 килограма”, похвали се Костов.

Наркотикът е открит с помощта на високотехнологичен скенер, с който митниците разполагат от три години, въпреки че кутиите са били обвити с оловно фолио за заблуда”, каза директорът на митница „Югозападна” Георги Александров.

Пакетите с кокаин, който е с чистота 60 на сто, от килограм от него след добавяне на други вещества, могат да се получи три-четири пъти по-голямо количество за улично разпространение, се охраняваха по време на брифинга от въоръжени гранични полицаи.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари