Забраняват ни публикуването на предварителни данни във Фейсбук, Туитър, Вайбър, Ютюб в изборния ден

0
Това напомнят от Обществения съвет към Централната избирателна комисия, съгласно текстовете на Изборния кодекс
Това напомнят от Обществения съвет към Централната избирателна комисия, съгласно текстовете на Изборния кодекс Снимка: БНТ

Забранено е доставчиците на медийни услуги и социологическите агенции да публикуват данни от социологически проучвания

Това са, т.нар. екзит-пола в хода на изборния ден, преди 20 часа, под каквато и да е форма – забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, Вайбър, Ютюб и др. на доставчиците на медийни услуги.

Това напомнят от Обществения съвет към Централната избирателна комисия, съгласно текстовете на Изборния кодекс, информира Tribune.bg

„Общественият съвет призовава петте агенции, регистрирани в ЦИК за извършване на социологически проучвания в изборния ден, а именно Сова 5, Алфа Рисърч, Галъп Интернешънъл Болкан, Тренд и Mаркет Линкс публично да заявят, че няма да предоставят своите данни по време и начини, които предполагат или допускат нарушаване на закона. Когато поемат този публичен ангажимент, обществото ще знае, че публикуваните преди 20 часа в електронни медии или социални мрежи прогнозни резултати, „класации“ и др.под. не са от реални екзит полове, проведени от регистрираните в ЦИК отговорни социолози професионалисти, и ще ги игнорира.

Наблюдатели и анализатори неведнъж са отбелязвали влиянието на незаконно публикуваните прогнозни резултати в хода на изборния ден върху поведението на гласоподавателите в т.ч. били са отчитани и мобилизация на купения или контролиран вот именно в последните часове на изборния ден.

Общественият съвет смята, че в рамките на само 13 часа изборен ден правото на информация може и следва да отстъпи пред правото на свободен избор на избирателите за управлението на страната. Купуването и продаването на гласове са престъпления, а парите не са всичко. На 4 април 2021 да замълчим до 20 часа”, заявяват от ОС към ЦИК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари