Забраняват колите-замърсители в центъра на Букурещ

0
Всички коли с по-нисък екологичен стандарт от Euro 2 включително няма да имат право на достъп до столицата
Всички коли с по-нисък екологичен стандарт от Euro 2 включително няма да имат право на достъп до столицата Снимка: Shutterstock

Градската управа в Букурещ стартира процедура по прилагането на нов местен закон, който да наложи забрана за влизане в центъра на румънската столица от коли с нисък стандарт на филтрация на автомобилните газове.

Това предаде румънското издание Hotnews.ro, цитирано от Romanian-Insider.com, предава Bloomberg.

Кметът на румънската столица Габриела Фиреа даде официален старт на общественото обсъждане на предложението, което ще продължи в следващите 45 дни.

Идеята е колите, които не са регистрирани в Букурещ или в окръг Илфов, да трябва да закупят дневна електронна винетка на стойност 10 румънски лей (4 лв.) или годишна на стойност 1900 лей (790 лв.).

Всички коли с по-нисък екологичен стандарт от Euro 2 включително няма да имат право на достъп до столицата. Euro 3 автомобилите ще бъдат допускани условно. Това се изразява в закупуването на електронна винетка Oxygen-C на стойност 75 лей (31 лв.) на месец или 900 лей (373 лв.) за година. Всички коли с по-висок екологичен стандарт, включващ хибриди и електромобили, ще имат неограничен достъп.

„Най-голяма заслуга за замърсяването има автомобилният трафик. Броят на колите нараства експоненциално и в момента има 1,6 млн. регистрирани автомобила в Букурещ и Илфов. Тези мерки може да ви се сторят прекомерни първоначално, но те дори не са достатъчни за нивото на замърсяване. Букурещ се нарежда на нежеланата шеста позиция сред най-замърсените европейски градове и срещу Румъния от 2011 г. насам тече процедура от Европа за нарушение на наредбата за чистотата“, коментира Фиреа.

Според изнесените данни от кмета на румънската столица, 261 автомобила в Букурещ не отговарят на европейските екологични стандарти, 7000 са на ниво Euro 1, 113 00 са на Euro 2, а 213 000 коли са на стандарт Euro 3. Собствениците на тези превозни средства ще са най-засегнати, ако законът бъде гласуван в общинския съвет на есен.

Ако общественото гласуване мине, според очакванията, и общинските съветници приемат предложението, можем да очакваме имплементирането на закона още през януари 2020 г.

Източник: Bloomberg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари