Кметът на Букурещ се отказа от кислородните винетки

0
Винетката беше въведена от 1 януари, но налагането на глоби беше предвидено да започне едва от месец март
Винетката беше въведена от 1 януари, но налагането на глоби беше предвидено да започне едва от месец март

Кметът на Букурещ Габриела Фиря съобщи днес, че се отказва от т. нар. кислородна винетка, целяща да намали замърсяването на въздуха в румънската столица, след реакции от страна на гражданите, предаде Аджерпрес, цитиран от 24 часа.

Винетката беше въведена от 1 януари, но налагането на глоби беше предвидено да започне едва от месец март.

Фиря заяви на пресконференция днес, че през март ще внесе за обсъждане в Общинския съвет проекторешение, което предвижда премахване на тази такса. Тя посочи, че през петте дни на консултации, в които жителите на Букурещ бяха приканени да се произнесат за винетката, са били публикувани над 60 000 коментара, като 90 процента от тях са били против винетката.

Фиря добави, че не се отказва от проекта "Кислород", който предвижда също засаждане на дървета, покупка на незамърсяващи автомобили, велоалеи, проверка на строежите и други.

Румънската столица е на шесто място в Европа по мръсен въздух. За да не се влоши ситуацията още повече, местните власти решиха да въведат специална винетка за достъп до града с автомобил. Така автомобилите с категория под Евро 3, съгласно европейските стандарти за изгорелите газове, нямат право да се движат в центъра на Букурещ, а достъп до останалите пътни артерии в столицата имат само срещу винетка.

Рестрикциите са валидни от понеделник до петък в интервала 7.00-22.00 ч., с изключение на празниците по закон. Единствените автомобили, които не са засегнати от ограниченията, са електрическите, хибридните и тези с категории Евро 5 и Евро 6.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари