Забавено лечение погуби малкия Ники?

1
5-годишното дете трябвало да бъде прието в клиника в Германия на 7 ноември, но издъхва на 29 октомври
5-годишното дете трябвало да бъде прието в клиника в Германия на 7 ноември, но издъхва на 29 октомври Видео: NOVA

Съмнения за забавено лечение и отново – проблем във Фонда за деца.

5-годишно дете умира след като с месеци чака за животоспасяваща терапия в чужбина. Близките на момченцето откриват проблеми и при лечението у нас.

В началото на 2016-а синът на Крум е на 4 години, когато лекарите му откриват невробластом – голям тумор над десния бъбрек.

Направиха две химиотерапии и туморът се сви до 3 сантиметра и го оперираха. Водеха го в пълна ремисия. Тогава решиха да му направят трансплантация на стволови клетки, защото това бил начинът да се оправи, при положение, че е чист”, обясни Крум, цитиран от NOVA.

За всеки случай изпращат детето на допълнителни изследвания в болница „Свети Иван Рилски”. Бащата обяснява, че пишело, че детето има сянка в черния дроб.

Въпреки съмнителната сянка лекарите от ИСУЛ правят скенер, на който не се вижда нищо и в началото на 2017-а трансплантират стволови клетки на Николай. През март го насочват за лъчетерапия. Почти два месеца и половина по-късно обаче лъчетерапията така и не започнала. В епикризите на детето пише „по логистични причини”.

Бащата добавя: „Когато го погледнаха на ехограф, откриха на черния дроб около 4-5 сантиметра разсейки. От 24 март до 5 юни са 2 месеца и десетина дни, през това време никой не наблюдава детето – само ме пращат от едното място на другото”.

От ИСУЛ ни обясниха, че принципите на лекарската тайна и етиката не им позволяват да коментират случая. При съмнения родителите можело да потърсят правата си в съда... Вместо това те търсят помощ в Германия, защото вече никой лекар у нас не се наема да оперира Николай. Така на 3-ти юли семейството се обръща към Фонда за лечение на деца.

Е продължение на около 2 седмици нямаше никаква реакция от тях. Отидох на място да видя какво става… Оказа се, че човекът, който се занимава с детето, е в отпуск”, обясни Крум.

И както признават от ръководството на фонда – случаят на Николай не бил изключение.

Колегата, който е водел досието първоначално, имаше забавени и други такива преписки, но той вече не работи във Фонда. Но по-големият проблем е забавянето на комуникацията между фонда и лечебното заведение”, каза д-р Мариета Райкова.

Д-р Стойчо Кацаров обясни: „Аз имам информация от хора в обществения съвет на фонда, които казват, че има забавяне и причината е неплащането на нашата Здравна каса към клиники в чужбина”.

Според ръководството на фонда нямало проблеми с дълговете. Но при няколко процента от случаите чакането на оферта и дата от чуждите болници наистина продължавало с месеци. За Крум и съпругата му приключило няколко дни преди най-накрая да заминат за Германия. От клиниката дали дата за прием 7 ноември, а Николай починал на 29 октомври.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари