За свободата на словото не, а за свободата на лъжата

0
Изпращам ви разкритие за това как един самозван посредственик направи за смях цяла нация, пише читателят ни
Изпращам ви разкритие за това как един самозван посредственик направи за смях цяла нация, пише читателят ни

На електронния адрес на Dunavmost.bg пристигна писмо от Zoi Zoi относно случаят с побоя над журналиста Стоян Тончев.

Публикуваме целия текст без редакторска намеса:

"Изпращам ви разкритие за това как един самозван посредственик направи за смях цяла нация. То е тъжно-смешно,

За това как НИКОЙ НЕ МИСЛИ и никой не проверява.

Всичко в текста е вярно, можете да го проверите. 

Ода за измамата, самозваните герои и необятната, непобедима стадна глупост 

Тя започва така...”Докога ще пишеш?”- реплика към псведожурналиста Стоян Тончев, който беше пребит. Историята накратко.  „31-годишният журналист и бивш кандидат за кмет на Поморие Стоян Тончев е бил нападнат снощи и пребит с бухалки от двама непознати мъже. На въпроса защо, те му отговорили - докога ще пишеш? Пострадалият е настанен за лечение в МБАЛ-Бургас с контузни рани в областта на главата, счупен нос и комоцио, посочват от полиция. Провежда се  разследване за причинена средна телесна повреда”, съобщават медиите. Пред БНР Стоян Тончев заявява, убеденост, че побоят е свързан с публикации в неговия сайт. Той е категоричен, че е видял единият нападател, но не го познава. Подчертава, че не е писал от два месеца в сайта си, така че подозира подготвена атака за стари статии. „Според мен е някой властимащ. Пиша за неща, от които не съм доволен. Увеличението на данъците, изплащането на суми над договореното. Нормално е аз да не съм удобен. Най-страшното е, че това, което става с мен, то ще служи и за пред другите журналисти, да внимават какво правят”, казва Тончев.

А сега малко факти и разум. Когато тълпата се сурне след една новина, емоцията взима превес над разум и го изтласква, а общият коефициент  на интелигентност пада до най-ниските нива в нея. Така тълпата озверява и всеки опит за намеса на разума бива посрещната като прясна мръвка сред озверяла от глад глутница.  Като начало, Стоян Тончев сам е изпратил новината за слуката с него до всички медии, затова почти всички публикуваха един и същи текст. Снимката, която е публикувал във Фейсбук с подутото си лице, ясно се вижда, че с едната ръка се е снимал сам – селфи. Това селфи после е качвано на лаптоп, за да бъде публикувано, защото когато е от телефон се изписва. Значи човек, който би трябвало да е в много тежко състояние има сили да си играе да  пише от лаптоп. Аз нямах сили да напиша това в деня на случката в кря на работният ден от умора. Как един човек като на снимката има сили, не зная. В профила си Тончев твърди, че му е изпочупен черепът. Счупеният череп е свързан с риск от наличието на до травми на мозъка, кръвоизливи и други тежки реакции, при които човек изпада в безсъзнание, кома, а най-малкото се озовава в интензивно, където лекари се борят за него. При счупен череп. Вместо това той цял ден пише във Фейсбук  и дава интервюта на медии, странно?  

На второ място, „журналистът” е убеден, че побоят е свързан с публикации в неговия сайт, в който той обаче признава, че не e писал от 2 месеца. Никой не бие след два месеца. Наказателните акции в престъпния свят следват веднага след проявлението, за да се знае виновникът за какво е ударен, и за да знаят другите, че не може да си позволява волностите, които е проявил. Иначе се губи смисъла. Реално той не пише в сайта си, но те го питат – ти докога ще пиш? Всеки криминалист ще ви каже, че тази версия издиша. Дали не е възможно случаят да е друг и той да се изкарва мъченик на словото? Или да дължи пари, или сам да е провокирал биячите, да е по-лични или други причини?

Според него,  понеже пишел, цитирам „за увеличението на данъците, изплащането на суми над договореното’ - затова е нормално да е неудобен. Това са крайно безобидни неща и такова нещо може да каже само човек, който нито е журналист, нито чете други медии за да види там какви по-сериозни неща се пишат.  Всеки ден има стотици публикации, които са много по-остри изобличителни и настъпващи чужди интереси- на властта, на олигархията, на мутрите. Никой обаче не бие тези журналисти, защото само той е опасен, най-опасният?! Какво все пак пише Стоян Тончев толкова страшно? Преглед на неговия сайт показва, че там се публикуват лични мнения, статуси на хора от Фейсбук и препечатки от други медии. Тоест, това не е медия, а сайт който събира най-различни аматьорски неща, и те нямат нищо общо с журналистиката.
С това стигаме до следващата точка.  Къде в коя медия Стоян Тончев е журналист или е бил такъв. Отговорът е – в никоя, никъде. На местните избори, когато се кандидатира за общински съветник, вече си беше направил сайт, в който публикуваше статусите си от Фейсбук, и решава за по-авторитетно и убедително да се представи за журналист. Без реално да е такъв, без да никога да е работил такъв. Момчето до вчера безработно и работило в хотелския бизнес изведнъж прави сайт и става журналист. Пише пресрелийз – съобщение до медиите, с което сам представя себе си като журналист за предизборната кампания - "Журналистът Стоян Тончев се кандидатира за..." И ако те решат – публикуват го. Текстът обаче е тежко неграмотен (журналистА не знае къде се слага пълен член), и е крайно непрофесионален – не отговаря на никакви журналистически правила, похвати, опитности. Тоест писан от абсолютен лаик. Поради това никоя медия не го публикува. Публикуваха го треторазредни местни сайтове, и то срещу заплащане, като реклама. Затова съобщението - хвалба беше едно и също. Щедро и напоително се беше самовъзхвалил - страшилището за мафията. От тези съобщения другите медии, които НЕ са чували за Стоян, научават, че бил журналист, и в последствие така го цитират. Без да са проверили. Изключително непрофесионално. Но кой да допусне, че кандидат за общински съветник ще лъже така безсрамно?

По същия начин, ако си направите сайт за готварство може да се обявите за готвач, при все че това е професия, която изисква талант, опит, труд, умения и четене. Пак така -  ако сте касапин, може да се обявите за хирург, защото по дяволите вие режете месо каква е разликата, нали и хирургът реже? Жените, които публикуват свои артистични фотоси пък са Топ модели. Пееш караоке, фалшиво дори? -  ти си певец! И ние знаем, че правиш турнета зад граница, защото тук никой не е чувал за  теб. Също както никоя медия не е чувала за Стоян Тончев, защото той не е работил никога никъде в никоя медия. Веселина Томова беше публикувала негови статуси, и той я употреби като ракета носител за лъжата си, автоматично произвеждайки се в журналист, използвайки името й, че работел при нея. А това, че журналистиката е професия и се учи 5 години,  че изисква способности, отговорност,  няма значение. Малко пиар, може и лично създаден и се събуждаш каквото поискаш. И за каквото си платиш.  Днес си Галена - девойка от село ринеща обора - като те позамият, напудрят, накипрят, насиликонят, и пуснат за теб  рекламни публикации едновременно в пет медии, а три телевизии те покажат, на другия ден ще се събудиш като новата звезда на Пайнер. Така се прави - с пари и с лъжа. Ако ги нямаш – с Фейсбук. Там всеки влиза в каквато си иска роля. Въпрос на въображение.  

Да припомним и какво е Фейсбук. Едно време когато е нямало социални мрежи, форуми и интернет, хората са се събирали в кръчмите, местното кафене, седянката пред блока, и са обсъждали статуквото и новините от деня и са изразявали недоволството си. Там са слухтели и доносниците. Днес, с развитие на технологиите, тази роля бива заменена от ФБ – виртуалната кръчма, заменяща реалната, където всеки може да седне на масата, но вече в голяма зала и да си каже мнението. Публикуването на мнение във ФБ, което после качваш на сайт, не те прави журналист. Затова има блогове, сайтове, форуми,  където хората да публикуват лични мнения, позиции, информация, считащи за важна. По логиката на Стоян, всички тези хора са журналисти, всички вие тук. И ти ли си журналист, друже? А също учени, ако пишат за наука, лекари,  театрални и кино критици,  има и писатели - написалите поне два разаказа тук автоматично ставате такива. Ако и от раззказите ви да не става и чеп за зеле. Такива са и "дописките" на Стоян. Предполагам, че сега тълпата точи зъби за да ме разкъса, затова ще кажа – след като е журналист, посочете ми поне един негов аналитичен материал, в която и да е известна медия – няма.

За да сме точни - предлагам на самозвания журналист да напише и прати материал до големите медии – повечето публикуват и външни автори, дори без да са журналисти, стига да отговарят на журналистическите критерии, да са интелигентни, смислени и адекватни на събитията. Никой няма да го публикува, защото той дори не може да пише. Мнозина от вас симпатизантите му пишете и мислите по-добре от него. Ако започнете да си публикувате нещата в блог, дали ще станете журналисти?  Затова и критиките към медиите, че неглижирали колегата си, са несериозни- повечето знаят, че не им е колега. Тяхната работа са си я свършили – получили са съобщение за извършено насилие над млад мъж, отразили са го като всяка такава новина. От тук насетне е работа на прокуратура и МВР да се занимае. Всеки ден в криминалните хроники изтичат такива случи, медиите не се занимават специално с никой от тях, освен ако случаят не е краен с нещо. Нека следователите си свършат тяхната работа, медиите със сигурност ще отразят развоя, когато има такъв. А на следователите и прокуратурата предлагам да разследват не само причинителите на побоя, но самият Стоян. 
Човек който създава фалшиво СВ-и заблуждава цял народ в предизборната си кампания, оставя съмнения за всичко останало. Как да му имаш доверие после и да го подкрепиш в кандидатурата му? Как да му вярвам в безкористните намерения, които така демонстрира? В момент, когато си безработен да кажеш, че цялата ти заплата като общински съветник ще я даряваш, а  от какво ще живееш? От сайтовете, които публикуваха рекламната му предизборна кампания, представяйки го журналист питах къде е бил такъв – не ми отговориха, само един сайт призна, че това е платена реклама.  Тоест, той е плащал за лъжа. Плащал е за билбордове навсякъде. И реално предизборната му кампания беше една от най-скъпите за общински съветник. Възниква въпросът кой го спонсорира? Може с това да е свързан побоят. Не знам дали биячите въобще са му казали това- да не пише – това е негово твърдение, което не е доказано. Същото както твърдеше в предизборната кампания, че бил тровен, нападан, бит, пък според свидетели присъствали на случките нещата са били съвсем други и той се популяризирал така. Затова и някои от тези хора, загубиха доверие в него и макар тогава да го подкрепяха, вече не са до него. Този човек заблуждава, с което се героизира сам – аз пиша големи изобличения и затова всички искат да ме бият и тровят, неудобен съм, защото съм страшен за октопода. Вие мислите ли, които му се връзвате? Защо, какво толкова пише? 
Той дори пише основно във Фейсбук. А там има стотици и хиляди хора, които пишат много по-остри и избличителни неща към управляващите. И ти, който четеш това, сигурно си сред тях, но не си задаваш въпроса – защо теб не те бият, заплашват, само него, който не казва нищо по-открояващо се от останалите. Защо не бият скандалните имена в журналистиката, които редовно пишат остри неща и директно плющят властта, не ги заплашват? И редица други истински журналисти, с истински сериозни теми всеки ден. Обиждате цялата гилдия като придавате ореол на този човек и го съотнасяте към нея.  Цялата история смърди от километри. Набил те е някой- лошо е това,  всички го осъждаме и настояваме органите да си свършат работата, а медиите да отразят! Но да си правиш реклама с лъжи, да се героизираш и да се изкарваш жертва на свободата на словото и пример за посегателство върху журналистиката е некоректно, непочтено, НЕВЯРНО! 

Подкрепата на СБЖ е подигравка с цялата гилдия. Уважаеми представители на СБЖ, като излязохте с декларация, че остро осъждате нападението над "колегата си", и че това е посегателство върху свободата на словото, проверихте ли дали ви е колега поне? Или някъде прочетохте, че бил такъв?  И какво в словото му е толкова скандално, че да провокира такова насилие? За популацията, която реагира инертно е оправдано да не мисли, да не знае, да не провери. Но за вас не е.  С тази декларация вие утвърждавате измамата му.  Защото сте официален орган и носите отговорност.  Докато героизирате един измамник като мъченик на свободата на словото, истинските негови стожери, които носят тежкия кръст на тази професия с всичките й рискове - журналистите, остават незащитени. Защото нямат реално действаща професионална организация. Имат фиктивна... И са все по-неоправдани, защото медиите все повече свиват персонала, все повече го товарят, а той е все по-зле платен. Мнозина работят по над 10 часа, тежък психически труд. Журналистиката неслучайно е в ТОП 10 на най-стресиращи и рискови професии. И накрая някакъв самозванец без да е носил този тежък кръст идва и се закичва публично с него. СБЖ, носите отговорност, че го легитимирате. А сега се каните да го утвърдите на европейски ниво, пък после ходи доказвай. Срам! Как един посредствен драскач ви направи всички на глупаци.

Има и развръзка.
Стана ясно, че извършителите са заловени, но МВР не разкрива подробности, понеже за момента са следствена тайна. Стоян обаче признал, че са „засегнати интереси на много високо ниво“, както и че „става дума за много пари“. „Аз, единия си го познавам“, казва още Стоян, цитиран от медии. Пред БНР по-рано беше заявил, че  видял, но не познава нападателите и това е покушение над свободата на словото, сега излиза друго наяве. После той твърди трето - че не не са му дадени лица за разпознаване. А междувременно дава щедро интервюта на медии, обяснявайки им какъв герой на словото е.  А те продължават да го пишат като бившия кандидат за кмет ...тиквеници от Burgas topnovini,  Стоян беше кандидат само за общински съветник! И ако беше подходил без лъжа, почтено, щяхме да му направим и безплатна реклама.  Защото от хора реагиращи всяка местна власт има нужда. Но след всичко, което видяхме, доверието към Стоян е нула.
Като всеки нормален човек осъждаме всяко насилие над личността, това също, и чисто човешки съчувствам на преживяното и желая скорошно оздравяване, но нека истината е над всичко. Да извличаш непочтено дивиденти от ситуацията е пошло.  Обществото реагира бурно - чудесно!  Трябва да се реагира при всеки подобен случй - не бива да се примиряваме с насилието. Не бива на насилниците да им се разминава, нека разследват, а да проверят и него. А тълпата да започне да си задава въпроси и да спре да се държи като тълпа.

Автори: проф и гл. ас. Социолог антрополог. 
Всеки ден се социализираме с хора - това ни прави експерти по социология.
Изследваме поведението на хората - дали сега ще даде заден мигач, защо гледа така, какво я кара да носи такива дрехи - това е задълбочено изследване на личността - моля цитирайте ни като социолизи антрололози. Ако не, ще подадем жалба за дискриминация -  може по лично твърдение на някого  да го популяризирате като какъвто сам иска, а нас - не? Ще пишем и до организациите по човешки права.  Мислите, че  е шега? Не е - този казус унижава журналистиката, истината и здравия разум въобще. "

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари