За седмица олиото поскъпна с над 50%

0
В малките магазини поскъпването е с над 2 лева за литър
В малките магазини поскъпването е с над 2 лева за литър

В малките магазини поскъпването е с 53,3% или с над 2 лева за литър

Отразявайки възходящия тренд при изкупната цена на суровината от последните няколко седмици, през периода 9 – 16 март 2022 г. средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната се повишават чувствително, констатират експерти на Министерство на земеделието в последната ценова справка.

Цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата са в диапазона от 3,49 лв./литър (Враца) до 5,30 лв./литър (Ямбол). В шестнадесет области се наблюдава повишение на цените на седмична база от 1,4% до 28,1%, най-сериозно в Пловдив, а единствено в София – понижение, с 0,5%. Така, средната цена на едро за страната се увеличава с 9,8%, до 4,24 лв./литър.

В големите търговски вериги в областта поскъпването е с 28,5 % или с 1,18 лева за литър, като средната цена за бутилка олио е 5,32 лева.

В малките магазини средната цена е 5,78 лева за бутилка, като тук поскъпването е с 53,3% или с над 2 лева за литър, показват данните на земеделското министерство.

Най-висока цена е отчетена в Силистра, където броят 6,73 лв. за литър. Само за седмица цената там е скочила с 2,13 лева. Над 6 лева вече се продава бутилката и в Благоевград, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Плевен и Русе.

Най-ниска остава цената в Пловдив – 4,62 лева за литър, Пазарджик и Смолян – 5 лева за литър, като там през последната седмица поскъпване не е отчетено.

Увеличението на цените в магазините в 19 от областите е с между 7,1% и 53,3% на седмична база, като най-значително е в Добрич . Това води до нарастване на средната цена за страната в по-малките магазини с 21,3%, до 5,75 лв. за литър.

Отразявайки възходящия тренд при изкупната цена на суровината от последните няколко седмици, през периода 9 – 16 март средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната се повишават чувствително, отчитат от земеделското министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари