За какво да внимават по празниците хората със сърдечносъдови заболявания

1
Повече хора умират от инфаркт през последната седмица на декември, отколкото по всяко друго време на годината, показват изследвания
Повече хора умират от инфаркт през последната седмица на декември, отколкото по всяко друго време на годината, показват изследвания

Повече хора умират от инфаркт през последната седмица на декември, отколкото по всяко друго време на годината, показват изследвания

Зимните месеци крият предизвикателства за пациентите със сърдечносъдови заболявания. Радостта от зимните празнични дни често е помрачена за мнозина, тъй като изследванията показват, че повече хора умират от инфаркт през последната седмица на декември, отколкото по всяко друго време на годината, пише puls.bg.

Климатът през зимните месеци се посочва като важна причина за повишаване на риска от настъпване на инфаркт на миокарда предимно поради ограничаване на коронарния кръвен поток. Последното е резултат от предизвикания от ниските температури коронарен вазоспазъм.

Проучване публикувано в сп. Circulation установява, че дори и в страни с топъл климат около една трета повече смъртни случаи, предизвикани от инфаркт на миокарда, настъпват през декември и януари, в сравнение с периода от юни до септември. Тази тенденция беше подкрепена и от проучване публикувано в Journal of American heart association.

Изследванията също така показват, че най-голямото увеличение на смъртните случаи от инфаркт по празниците е сред хората, които не са били в лечебно заведение. Това подчертава важността от бързото разпознаване на симптомите и незабавното търсене на своевременна медицинска помощ при изявата им.

Редица рискови фактори са посочвани като отговорни за увеличаване на честотата на сърдечносъдовите инциденти в празничните дни. В това число на инциденти се посочват не само увеличаване на честотата на инфарктите, но и нарастване на процента пациенти с обостряне на симптомите на сърдечна недостатъчности изявата на някои ритъмно-проводни нарушения.

Освен коронарния вазоспазъм, индуциран от ниските температури, отговорни за настъпването им са и някои хигиенно-диетични нарушения, пропуск на терапия и несвоевременно предприети мерки. Голям процент от пациентите със сърдечносъдови заболявания или рисков профил допускат диетични грешки в хода на коледните празници.

Често се прекалява с количеството на консумираната храна, която е богато калорийна, трудна за храносмилане и често богата на сол и консерванти. Последните съставки са отговорни за прекомерната задръжка на течности и е възможно да спомагат за обостряне на симптомите на сърдечна недостатъчност.

Освен това празниците са предпоставка за прекомерна употреба на алкохол, който в по-големи количества действа като съдов пресор и спомага за реализиране на сърдечносъдови инциденти. Прекомерната алкохолна употреба в хода на празничните дни е известна с името holiday heart syndrom. Характеризира се със зачестяване на епизодите на сърдечни аритмии, най-честата, от които остава предсърдното мъждене след прекомерна употреба на концентрирани алкохолни напитки.

Стресът в празничните коледни дни е неминуем за голяма част от пациентите. Излизането от рутинните занимания на ежедневието, както и нерядко загубата на значителни финансови ресурси могат да бъдат източник на сериозен стрес. Освен това липсата на достатъчно време за сън, липсата на време за спорт и отдих увеличават напрежението при пациентите и действат като допълнителен стресов фактор.

Не на последно място в еуфорията на празничните дни пациентите със сърдечносъдови заболявания са по-предразположени да пропуснат част от терапията си или да пренебрегнат част от оплакванията си. Често те отлагат хоспитализацията за периода след празничните дни, когато в повечето случаи се очаква настъпване на повече усложнения. Пътуванията и отдалечеността от лечебни заведения могат да се окажат ключова причина за несвоевременно търсене на медицинска помощ.

Всичко казано дотук води до няколко важни извода и съвета, към които пациентите трябва да се придържат. На първо място се препоръчва правилно планиране на времето през празничните дни, като се отдели достатъчно време за отдих, спорт и приятни емоции.

Избягване на прекомерния прием на храна, замяната и с повече плодове, фибри и редуциране на количеството на консумирания алкохол са важни предпоставки за приятно прекарване на празничните дни. Препоръчва се пациентите да се придържат към терапията си стриктно и да потърсят своевременна медицинска помощ при изявата на каквито и да било оплаквания от страна на сърдечносъдовата система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари