За избора на управител на БНБ: Сам кон да печели състезанието не е добре

0
Министър-председателят Кирил Петков призова Любомир Каримански да отдръпне номинацията си
Министър-председателят Кирил Петков призова Любомир Каримански да отдръпне номинацията си Видео: NOVA

Броени часове до развръзката около битката за БНБ, която нажежи страстите в управляващата коалиция и финални разговори между политиците

 Партиите в управляващата коалиция обсъждат как ще гласуват, предаде NOVA

Три от партиите в управляващата  коалиция са единодушни - постът управител на Българската народна банка трябва да се излъчи с широка подкрепа.

„Сам кон да печели състезанието не е добре. Би трябвало да има и други кандидатури от банковия сектор, а не политици. Вече станаха много приказки. Трябваше от самото начало коалицията да има една кандидатура, но ще видим какво ще се случи”, коментира Манол Генов от БСП.

„Управляващото мнозинство , трябва да остане мнозинство. Това е смисълът на коалиционно споразумение. Там изрично е написано като цел: ”Обща политика по назначението на такива органи”- особено БНБ, обясни съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

По отношение неотстъпчивостта на Каримански Иванов добави, че всеки има право на лична амбиция.

„Но заради една личност да се постави управлението на страната на карта, аз не мога да си го обясня. Когато трима от четирима от партньорите не са съгласни , това трябва да бъде чуто”, допълни той.

Министър-председателят Кирил Петков призова Любомир Каримански да отдръпне номинацията си.

„Когато има конфликт за номинации, много по-добре е тази номинация да бъде отдръпната, да се седне, да се говори и да се избере човек, зад когото застава цялата коалиция. В момента Каримански има подкрепата на един от четирите. Това не е правилният начин да се взимат решения за толкова важни постове”, заяви той.

Въпреки призивите на коалиционните  партньори Каримански за пореден път отказа да се оттегли.

„Аз не мисля, че коалицията и изобщо коалиции се създават за постове. Това бих искал да кажа на нашите партньори. Коалицията не е съставена за избора на поста управител на БНБ. Очаквам всички онези, кои то уважават цялата тази процедура да мислят за институцията БНБ надпартийно и да вярват , че когато трябва да се избира гуверньор , да мислят за трикольора”, добави от своя страна Каримански.

Кандидатът няма да получи подкрепа и от 13-те депутати на „Възраждане”.

Няма как да подкрепим кандидат , който е против фискалната независимост и със своята политика обезсмисля поста, който иска да заеме, защото ако България влезе в Еврозоната, Българската народна банка се изпразва от съдържание и смисъл”, смята лидерът на партията Костадин Костадинов.

Останалите две опозиционни партии - ГЕРБ и ДПС все още не са обявили  как биха гласували в пленарната зала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    daskal
    Смятайте какъв чудовищен батак е БНБ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари