Политиците са категорични - трябва да се състави редовен кабинет на всяка цена

0
От "Има такъв народ" отказаха участие в дебатите
От "Има такъв народ" отказаха участие в дебатите Снимка: БНТ

Тази вечер в "Референдум" за първи път се проведе дискусия с основните политически играчи в едно студио пред камерите на БНТ, съобщиха от медията

Каква трябва да е промяната, необходима за съставяне на правителство в следващото Народно събрание и какви са възможните партньорства - в ефира дискутираха Деница Сачева от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от БСП, Владислав Панев от ДБ, Хамид Хамид от ДПС, Мая Манолова от ИБГНИ и Асен Василев от "Продължаваме промяната".

От "Има такъв народ" отказаха участие в предаването.

Въпреки различията и споровете помежду им, политиците се обединиха около идеята, че следващото правителство трябва да бъде редовно и стабилно. Всички са съгласни и че пред България предстои тежка зима.

Категорични са и хората: резултатите от специалното допитване на социологическа агенция "Алфа Рисърч" за предаването показват, че според мнозинството трябва да има следващ кабинет на всяка цена, дори и с големи компромиси.

"Разбираемо е, че хората искат правителство, защото трябва да се решават кризи - здравни, социални, икономически. Това, което ни накара да върнем мандата, беше категоричният отказ да се разговаря. Знаете, че първия мандат не го върнахме веднага, поканихме партиите на диалог, но те отказаха. С омраза не може да се управлява, омразата не е модел на управление", коментира Деница Сачева от ГЕРБ.

"Прекалено рано е да се говори с кого трябва да се прави коалиция и дали ще има, но правителство трябва да има. БСП доказа, че е партия, която е стабилна и мисли за българските граждани. В 46-ото Народно събрание някои партии действаха много инфантилно и искаха постове", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

"Според мен в следващото Народно събрание сме длъжни да направим усилия да излъчим кабинет с програма за преодоляване на краткосрочните проблеми като здравната криза, но и дългосрочните - инфлацията, поскъпването на цените. Ножицата между бедни и богати в България, за съжаление, се разширява", каза Владислав Панев от ДБ.

"ДПС от няколко години обяснява за липсата на диалог и приканва партиите за диалог, основан на приоритети и ценности. След това трябва да се търси кой ще изпълнява приоритетите, на второ място са физическите лица, които ще влязат в това правителство. Приоритетите, които ни разделят, да оставим настрани", коментира Хамид Хамид от ДПС.

"Гаранция, че следващо мнозинство и правителство на промяната ще има, може да бъде дадена и с предварително споразумение за след изборите, което ще ангажира партиите, които участват, да съставят такова правителство. Това ще даде и повече увереност на избирателите, че лошият сън от 45-ото и 46-ото НС няма да се повтори", каза Мая Манолова от ИБГНИ.

"Аз мисля, че хората трябва да са наясно какво трябва да прави едно правителство, какви политики би водило, както и хората, които ще ги изпълняват. Докато не заработи съдебната система, ние няма как да си говорим за това как България ще привлече чужди инвестиции, или за социално подпомагане", заяви Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Цялото предаване може да гледате ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук