Южна Корея забрани консумацията на кучешко месо

1
Парламентът прие законопроект за забрана на отглеждането, клането и продажбата на кучета за месо
Парламентът прие законопроект за забрана на отглеждането, клането и продажбата на кучета за месо

Парламентът прие законопроект за забрана на отглеждането, клането и продажбата на кучета за месо

Парламентът на Южна Корея прие законопроект за забрана на отглеждането, клането и продажбата на кучета за месо, традиционна практика, която активистите отдавна наричат "срам за страната", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Народното събрание прие законопроекта с 208 гласа за и 0 против, който ще влезе в сила след тригодишен гратисен период.

Развъждането, продажбата и клането на кучета за месо ще се наказва с до 3 години затвор или 30 милиона вона (23 000 долара) глоба. Той ще влезе в сила след тригодишен гратисен период и след като получи окончателно одобрение от президента Юн Сук Йол.

Кучешкото месо отдавна е част от южнокорейската кухня и в един момент се смяташе, че всяка година за тази цел се убиват до 1 милион кучета, но напоследък консумацията му рязко намаля, тъй като корейците масово се ориентират към отглеждането на домашни любимци.

Яденето на кучешко месо е нещо като табу сред по-младите южнокорейци, живеещи в градовете, а активистите за правата на животните оказват все по-голям натиск върху правителството да забрани тази практика.

Официалната подкрепа за забраната нараства под натиска на президента Йол, известен любител на животните, който е осиновил няколко бездомни кучета и котки заедно с първата дама Ким Кьон Хи, която самата е отявлен критик на консумацията на кучешко месо.

Активисти приветстваха законопроекта, като го нарекоха "създаваща се история".

"Достигнахме критичната точка, в която повечето корейски граждани отхвърлят яденето на кучета и искат това мъчение да остане в историята, а днес нашите политици предприеха решителни действия, за да превърнат това в реалност", заяви в изявление ДжунгАх Чае, изпълнителен директор на Humane Society International/Korea.

"Макар че сърцето ми се къса за милионите кучета, за които тази промяна дойде твърде късно, аз съм щастлива, че Южна Корея вече може да затвори тази злощастна глава в нашата история и да прегърне едно приятелско за кучетата бъдеще", добави тя.

В ново проучване, публикувано в понеделник от базирания в Сеул мозъчен тръст "Animal Welfare Awareness, Research and Education", 9 от 10 души в Южна Корея заявиха, че в бъдеще няма да ядат кучешко месо.

Предишни опити за забрана на кучешкото месо се сблъскаха с яростната съпротива на фермерите, които отглеждат кучета за консумация. Новият закон предвижда компенсации, за да могат предприятията да се откажат от тази търговия.

По данни на правителството около 1100 ферми за кучета отглеждат стотици хиляди кучета всяка година, които се сервират в ресторанти в цялата страна.

Кучешкото месо обикновено се консумира в Южна Корея като летен деликатес, като се смята, че мазното червено месо, задължително варено, за да стане крехко, повишава енергията, за да се справи с горещините.

Действащият закон за защита на животните в страната има за цел да предотврати жестокото клане на кучета и котки, но не забранява самата консумация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари