Южна Корея забранява консумацията на кучешко месо

5
Яденето на кучешко месо е вековна практика на Корейския полуостров
Яденето на кучешко месо е вековна практика на Корейския полуостров

Яденето на кучешко месо е вековна практика на Корейския полуостров

Южна Корея е решена да забрани консумацията на кучешко месо и да сложи край на противоречията около древния обичай на фона на нарастващата осведоменост за правата на животните, заяви в петък политически ръководител на управляващата партия, цитиран от Ройтерс.

Корейската практика за ядене на кучета предизвиква критики по света за своята жестокост, но също така среща нарастваща съпротива у дома, особено сред по-младото поколение.

"Време е да сложим край на социалните конфликти и противоречията около консумацията на кучешко месо чрез приемането на специален акт за прекратяването (на тази практика)", каза Ю Еуи-дон, политически ръководител на управляващата Партия на силата на народа, на среща с правителствени служители и активисти за правата на животните, предаде News.bg.

Правителството и управляващата партия ще представят законопроект тази година за налагане на забрана, каза Ю, добавяйки, че с очаквана двупартийна подкрепа законопроектът трябва да премине през парламента.

Министърът на земеделието Чун Хван-кюн каза на срещата, че правителството ще въведе забрана бързо и ще предостави максималната възможна подкрепа за заетите в индустрията за кучешко месо, за да затворят бизнеса си.

Първата дама Ким Кеон Хи е остър критик на консумацията на кучешко месо и заедно със съпруга си, президента Юн Сук Йол, осиновява бездомни кучета.

Законопроектите срещу кучешкото месо се проваляха в миналото поради протести на работниците в индустрията и притеснения за прехраната на фермерите и собствениците на ресторанти.

Предложената забрана ще включва тригодишен гратисен период и финансова подкрепа за бизнеса за преход към други дейности.

Яденето на кучешко месо е вековна практика на Корейския полуостров и се възприема като начин за преодоляване на летните жеги.

Консумацията на кучешко месо е спаднала значително в Южна Корея, въпреки че все още то се яде от някои възрастни хора и се сервира в някои ресторанти.

Групи за правата на животните приветстваха перспективата за забрана. "Сбъдната мечта за всички нас, които сме водили толкова упорита кампания за прекратяване на тази жестокост", се казва в изявление на Humane Society International.

В Южна Корея около 1150 ферми за развъждане на кучета, 34 кланици, 219 дистрибуторски компании и около 1600 ресторанта, предлагащи кучешко месо, според правителствени данни.

Проучване на Gallup Korea миналата година показа, че 64% от хората са против консумацията на кучешко месо. Проучването установи, че само 8% от респондентите са яли такова месо през последната година, което е спад от 27% през 2015 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари