Юристи: Отнемането на автомобил без влязла в сила присъда е незаконно

2
Това, което се случва в момента практически е произвол
Това, което се случва в момента практически е произвол Снимка: БГНЕС

Това, което се случва в момента практически е произвол

Отнемането на автомобил след положителен тест за алкохол и наркотици без влязла в сила присъда е незаконосъобразно. Това твърдят юристи.

Според тях в промените в Наказателния кодекс, които са в сила от 9 август, има много пропуски и неясноти. Новите правила тревожат и превозвачите. Те се оплакват, че не се знае кой, къде и как ще пази отнетите от полицията тежкотоварни автомобили и какво ще се случи със стоката, която превозват.

Часове след като промените Наказателния кодекс влязоха в сила полицията в Бургас обяви, че са хванали водач на тежкотоварен автомобил с 3 промила алкохол в кръвта и шофьор на лека кола с положителен тест за наркотици. И двете превозни средства са иззети и закарани на паркинг на МВР. Юристи твърдят, че такова наказание не може да се приложи толкова бързо, предава БНТ.

В момента, това което се случва, е практически произвол. Автомобилите следва да бъдат отнемани, когато бъде доказана вината, а това нещо се случва с влязла в сила присъда, както знаем, каза Илия Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи

Ако този автомобил, бъде иззет с протокол за изземване, няма голяма опция за човека, но ако е с протокол за доброволно предаване, това е вече друго действие, което може да откаже да извърши. Не виждам логика, когато просто е отчетено голямо количество алкохол или за наркотици да се събира като веществено доказателство автомобил, каза адвокатът Александър Кашъмов.

Превозвачи се оплакват, че не е ясно къде и как ще се пазят тирове и автобуси, ако бъдат иззети след положителен тест за наркотици или над 1.2 промила алкохол в кръвта. В Наказателния кодекс е разписано, че ако виновният не е собственик, трябва да плати равностойността на превозното средство.

Как на един водач на автобус, който реално работи на заплата, ние ще наложим санкция, която ще бъде в размер на стойността на превозното средство. На един камион, който струва от порядъка на 200-300 хиляди евро. Тук идва въпросът защо няма диференциране на това, когато вие управлявате едно превозно средство лично за своя употреба и тогава, когато вие реално сте на работа, каза Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Превозвачите се надяват да получат отговорите от институциите, а юристи смятат, че депутатите трябва да променят Наказателния кодекс, след като здравните власти осигурят достатъчно лаборатории, в които да се правят тестове за алкохол и наркотици.

МВР трябва да разбере, че не може и не трябва да отнема тези автомобили на момента. А пък законодателите да бъдат така добри да прецизират измененията, защото те към момента са най-малкото нелогични, каза Илия Тодоров.

Излезе, че ако ти караш пил и убиеш, изобщо не ти се отнема автомобилът. Ако караш пил и причиниш смърт по непредпазливост, съдът има правото, но може да прецени да го отнеме или да не го отнеме. Ако единствено те хванат, че си карал пил или употребил наркотици - тогава ще бъде задължително отнет автомобилът. Това е очевидно обратна логика на тежестта на престъплението и това не е нормално, каза Александър Кашъмов.

Юристите подкрепят по-тежките наказания за пияни и дрогирани водачи и се надяват, че законотворците ще преразгледат и променят правилата след обсъждане, анализ и с разум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    до юристите
    да ви блъсне пиян или дрогиран дано
  • 1
    2
    Казанската афера
    Да го духат всички пияни и надрусани...другото са празни приказки!
  • 1
    1
    пандизчия от Панкрац
    Кви закони ви гонят в тая талибанска държава?! Ако е верен слухът, че през мутренските 90-те години, боко-тиквата е лежал в затвора Панкрац в Чехия за кражби на коли, сега на дърти години свинята от Банкя пак краде коли, само че този път използвайки държавните институции като бухалки... Тулупът явно не може избяга от себе си...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари