Юлиян Радойски: Русе отново ще стане авиационен град

2
Шестата въздушна обиколка на България премина и през Летище Русе
Шестата въздушна обиколка на България премина и през Летище Русе Снимка: Община Русе

Шестата въздушна обиколка на България премина и през Летище Русе

Събитията в цялата страна преминават под мотото „Да запазим летищата на България“ и се организират от Фондацията „Български Военновъздушни сили“, съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България и Асоциацията на свръхлеката авиация в България, предава Дарик.

Началото беше дадено в 10:00 ч. от кмета на Русе Пенчо Милков, който прикани присъстващите да разгледат сградата и базата на летището, за да видят какво е направено до момента. В края на февруари т.г. след решение на Общински съвет Русе, гласувано с почти пълно единодушие, Общината сключи договор с „Еърпорт Русе“ ООД. Дружеството е със собственици Антони Търницов - експерт в сферата на българското въздухоплаване, който има опит и от работата си по концесионния анализ на Летище Русе от 2017 г., и Христо Крушарски, чийто бизнес е свързан със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. С проекта си инвеститорът се ангажира да извърши редица подобрения на Летище Русе за постепенното му развитие като гражданско.

Общата му площ е 1765 декара, от които около 500 са били дървета, които вече са изсечени и разчистени, съобщи управителят на летището Георги Налбантов. Напълно изградена е 9-километрова периметрова ограда, монтирано е лед осветление на слънчеви батерии, монтирани са два ветропоказателя или т.нар. „чорапи“, които отговарят на специални изисквания на Международната организация за гражданска авиация ICAO и са задължителни за всяко летище. Инвеститорите са закупили също стационарни и мобилни цистерни за гориво. В сградата са ремонтирани покрива и санитарните възли. На откриването присъства Тодор Иванджиков- един от най-добрите авиационни експерти в България и председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия. Той заяви, че се надява скоро базата да се превърне в едно напълно работещо ретище. Бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ също беше сред гостите на събитието. Той сподели, че преди 30 години, като курсант, е изкарал стажа си именно на Летище Щръклево и че се радва да види как то възкръсва.

Присъстващите на летището зрители видяха различни летателни апарати и атрактивно авиошоу с опитни пилоти, включващо демонстративни полети с военни самолети и въздушна акробатика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Александър
    Магарев с безмоторник ли ша каца, щот ний други самолети нямаме?
  • 6
    2
    бивш военен
    Разбирай на първо време изсякоха гората и я продадоха. Имаше дъбове по на 100 години. После на тази полоса има по средата такова хлътване, че няма самолет, който да иска доброволно да я ползва. И не последно място- почти през цялата година духа страничен вятър. Извод- ще се мотаме и крадем с Другаря П.Милков дорде е възможно, па после ще му мислим....
  • 8
    1
    ...
    Ще стане, като дойдат извънземните.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари