Юлиан Попов: Софийските реки могат така да се почистят, че дори да бъдат зарибени

0
Ще има все повече горещи дни и по-големи наводнения, а не сме подготвени, призна екоминистърът
Ще има все повече горещи дни и по-големи наводнения, а не сме подготвени, призна екоминистърът Видео: bTV

Ще има все повече горещи дни и по-големи наводнения, а не сме подготвени, призна екоминистърът

Министърът на околната среда Юлиан Попов обяви, че се обмисля такова почистване на софийските реки, че дори да е възможно тяхното зарибяване. Той направи това в предаването „Защо г-н министър“ по bTV.

Попов обясни, че идва в телевизионното студио от обход на софийските реки. Те влизат в някакви норми, но могат да бъдат още по-добре почистени и после зарибени, каза министърът. На въпрос с каква точно риба ще бъдат зарибени, той отговори: "Е, с такава риба, която е по-непретенциозна. Да речем шарани и подобни, някакви шаранови риби". "Няма да зарибяваме река Перловска с балканска пъстърва", заяви Попов.

В някои региони като Родопите домакинствата, които оставаха без ток някога, бяха много, сега са много малко. Промяната на електроразпределителната мрежа, ремонтите, водят до намаляване на тези случаи. Винаги, когато има голям сняг, той не може да бъде изчистен веднага, коментира още проблемите със справянето със зимното бедствие в началото на миналата седмица министърът на околната среда и водите."

Близо 800 000 домакинства в цялата страна са без ток. Това стана ясно от изказване на министъра на енергетиката Румен Радев, който даде брифинг с актуалната метеорологична обстановка. В тези сложни часове работят на терен хиляди наши колеги.

По негово мнение държавата била добре подготвена, а ситуацията била екстремна. "Комбинацията беше от няколко фактора – много тежък и мокър сняг, който се изсипа много бързо, имаше безпрецедентен силен вятър в ниските части на страната, което доведе до големи преспи. Такива екстремни комбинации ще наблюдаваме вероятно все по-често“, твърди Попов.

Подготвяме се стратегически, въпросът е дали се готвим и практически. Във Франция, когато се строи път, се прави със сценарий за вдигане на глобалната температура с 4 градуса. Вдигането на глобалната температура с 4 градуса не означава, че ще бъде с 4 градуса по-топло, а означава, че ще има много повече екстремни явления – много повече горещи дни и много по-големи наводнения“, обясни министър Попов.

Той призна, че не сме подготвени за тези екстремни явления.

НИМХ обяви червен код за 6 области в Северна България заради интензивни снеговалежи и виелици, предаде БГНЕС. Червеният код е в сила за Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Там се очаква да се образува снежна покривка над 30 см.

Нашата инфраструктура не е адекватна на българския климат такъв, какъвто е. Още по-малко е адекватна на климата, какъвто очакваме да стане. Приготвяме се, имаме няколко стратегии, които се реализират – за управление на речните басейни, за превенция от наводнения, за климатична адаптация. Това са национални стратегии, които бавно се реализират. Тези неща се развиват, но според мен трябва да ги ускорим“, посочи министър Попов.

"Аз не виждам възможност българската въглищна индустрия да работи след 2030 г. – просто по пазарни причини, не защото ще я затворим административно. Проблемът е, че ние живяхме в някакво отрицание на тази реалност през последните 25 години“, коментира още министърът.

Относно отлагането на глобите за влизането на стари автомобили в центъра на София, той посочи, че всяка една подобна сложна система се въвежда на стъпки. „Винаги има нещо, което не работи, или има нужда от период, в който хората да свикнат и не би трябвало да бъдат глобявани“, коментира министър Попов. „Тази забрана няма да реши проблемът с въздуха в столицата, но ще допринесе малко. Проблемът във въздуха както в София, така и в другите градове е комплексен. Основният фактор е отоплението на твърди горива“, заяви той.

Зоната с ниски емисии на вредни газове в София работи от днес в т. нар. "малък ринг" от центъра на града. Той обхваща централните булеварди "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", улица "Опълченска" и булевард "Сливница".

На основа на сегашния план РИОСВ – София вероятно няма да даде разрешение за Драгалевския лифт, каза още министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Той посочи, че концесионерът иска да строи лифта с различни стъпки на пилоните, които обаче не могат да се изместят заради множеството ограничения в природния парк. Той беше категоричен, че целият план за Витоша трябва да се преосмисли и то много бързо. „Няма да стане за тази зима със сигурност, няма да стане и за следващата“, изрази мнение министърът и се обяви за решаване на въпроса с плана „радикално“ и с „фундаментално нов подход“.

Попов разкри, че се разбира много добре с колегите си в кабинета, но няма политически гръб. „Събрали сме се, за да свършим колкото се може по-бързо колкото се може по-смислена работа. А има много неща, които са забавени в тази страна по най-различни причини“, заяви още той. Министърът коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че сглобката е паянтова, като посочи, че за него тя е по-скоро динамична.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари