Юлиан Попов: Има политически партии, които разпалват протеста

1
"Марица изток" е регион с изключителен инвестиционен потенциал, каза екоминистърът
"Марица изток" е регион с изключителен инвестиционен потенциал, каза екоминистърът Видео: NOVA

"Марица изток" е регион с изключителен инвестиционен потенциал, каза екоминистърът

Какви екологични изисквания трябва да изпълни България, независимо от протестите на миньори и енергетици, които блокират магистрали в цялата страна. За пари и ангажименти, които България трябва да изпълни, за протестите и политиката, ако стои зад тях, за промените, които прави управляващото мнозинство след наводненията - "На фокус" по NOVA е министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

"Закъсняли сме с този разговор в България с поне 20 години. През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии. А през 2005 г. започна самия пазар. Ние седим до ден днешен и едва сега започваме да го водим и не сме подготвени. Неизбежно се стига до тези сблъсъци. Но основен фактор, който определя съдбата на въглищната енергия е пазара. Тази година е паднало производството на електричество от въглища с 25%, заради пазара", заяви Попов.

"Можем да преговаряме за детайли, отсрочки, определени изисквания, формулировки - не за пазара. Заради цената на въглеродните емисии, въглищната електроенергия е много скъпа, неконкурентно способна и тя се притиска от новите технологии и от факта, че ние сме в интегриран пазар", посочи той.

По отношение на протестите министърът обясни, че това, което може и трябва да се направи е да се ускорят условията за новите инвестиции. "Специално "Марица изток" е регион с изключителен инвестиционен потенциал, но трябва да бъде подкрепен регулаторно от държавата", добави Попов.

"Винаги когато има напрежение, сега то е заради предаването в последния срок на плановете в Брюксел, и настъпи в предизборен период има политически партии, които недобросъвестно се възползват и скачат върху протеста и го разпалват още повече", посочи министърът.

"Дори да се затвори самото производство сега поне 3000-4000 души ще трябва да бъдат ангажирани в продължение на 10 години, за да могат да възстановят терените, които са част от мините", заяви Попов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Екоминистър, казваш? Те такова...
    Мило евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано! Идиотите са в правителството, "сглобено" от посолствоТО! До сега една ума работа не сте направили! Та ви молим, вземете си каквото си вземете, и бегом, оставка! Нека дойдат национално отговорни люде, милеещи за Нашето Мило Отечество! А за вас, като за умрелите - нищо! А, и анатема вам! Анадънму?👹👹👹
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари