Петкова иска спешно да се увеличи капиталът на ТЕЦ "Марица изток 2"

0
Министърът си мълчи дали ще има съкращения в централата
Министърът си мълчи дали ще има съкращения в централата Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се въздържа от отговор на въпроса дали се очакват съкращения в ТЕЦ "Марица изток 2" заради лошото състояние на дружеството по време на заседание на Комисията по енергетика в парламента.

В същото време депутатът от ДПС Рамадан Аталай подчерта, че вероятно се изчакват изборите и евентуално следващото правителство ще бъде принудено да съкрати работници в централата, информира Дарик.

Министър Петкова предлага спешно да се увеличи капиталът на ТЕЦ "Марица изток 2", за да се стабилизира централата: "Тоест дългът, който ТЕЦ "Марица Изток 2" е натрупал към Българския енергиен холдинг (БЕХ), е вече близо 1 млрд. само от тези разходи за емисии, а активите му са за 1,200 млрд. Тоест ние сме на едни 200 млн. от декапитализацията на дружеството".

Според Рамадан Аталай от ДПС увеличаването на капитала е временна мярка: "Това не е стратегия за развитие на ТЕЦ-а. Догодина след като изкупите за 2019 г. емисиите, тогава какво ще правим след това. Или чакате на изборите да загубите, да дойдат други и да му мислят какво да правят за ТЕЦ-а? Колко работещи ще съкратите от ТЕЦ 2, тук включвам и от рудника?"

Американските централи са работили по-малко през 2018 г. в сравнение с 2017 г., поясни председателят на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев. И обвини ръководството на Националната електрическа централа в лошо управление на енергийната система: "Когато те не работят, ние плащаме повече, от когато те работят. Колкото повече работят американските централи, толкова по-ниска е средната цена на енергията, която плащаме от тези централи. Политиката ни винаги трябва да бъде тези централи да са максимално натоварени, защото така НЕК плаща най-малко за получената енергия".

По време на заседанието депутатът от НФСБ Валери Симеонов попита кога ще се проведат търговете за оборудването на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй": "При извеждането на блокове от 1 до 4 от АЕЦ "Козлодуй" оборудването отива за нарязване на скрап. Интересува ме каква е периодичността на търговете и има ли вече оформени основни купувачи. Бих желал и аз да се включа в тези търгове".

В края на заседанието стана ясно, че "Турски поток" ще бъде построен през България, след като пазарният тест на резервиране на 90 на сто от капацитета на бъдещата тръба е приключил успешно.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари