Явор Златанов, липсващият глас от “Осемте джуджета”, проговори пред Антикорупционния фонд

1
Адвокати, нотариуси и бившия главен прокурор Сотир Цацаров, които се оказват намесени в цялата история
Адвокати, нотариуси и бившия главен прокурор Сотир Цацаров, които се оказват намесени в цялата история Видео: Антикорупционен фонд

Един от основните участници в историята, позната като “Осемте джуджета” – бизнесменът Явор Златанов, реши да застане пред камерата в интервю с Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд (АКФ)

Липсващият глас от историята разказва за бруталните си сблъсъци със специализираното правосъдие в условия на тежко заболяване, довело до сериозна инвалидност. В интервюто от повече от час и половина той споделя в детайли за изнудването да прехвърли дяловете си в семейния бизнес на фирми на съпругата на бившия магистрат Петьо Петров, известен като „Петьо Еврото“, за цената, на която Специализираният съд “дарява” свободата от следствения арест и какво се е случило с неговите иззети лични активи (пари в брой и злато) за над 5 милиона лева.

Особено важен е разказът за това кой се разпорежда в Правителствена болница по време на извънредното положение през 2020 година (Явор Златанов е настанен в болница по спешност и там подписва документите за прехвърляне на дяловете си). Важно е и каква е ролята на адвокати, нотариуси и бившия главен прокурор Сотир Цацаров, които също се оказват намесени в цялата история.

През миналата година разследването на Антикорупционния фонд в четири части „Осемте джуджета“ (Първа частВтора частТрета частЧетвърта част„Цялата история на „Осемте джуджета“ – всичко, което не можахме да разкажем във филмите“) разкри конкретни данни за това как в България се постига неправомерно влияние за уреждане на юридически конфликти и се правят опити за завземане на бизнес чрез участието на правоохранителните органи, както и как Специализираната прокуратура се разпорежда неправомерно с иззети ценности.

След публикуването на първа част през юли 2020 година Софийска градска прокуратура се самосезира и започна само предварителна проверка с цел събиране на достатъчно данни за образуване на същинско разследване, за което АКФ съдейства и предостави всички налични материали и документи. До момента няма никакви данни за приключване на проверката въпреки изтеклите срокове, а един от замесените прокурори – Димитър Франтишек Петров, беше повишен чрез командироване във Върховна касационна прокуратура през март 2021. Проверките на МВР досега не са установили и причините за постоянната охрана на ресторанта „Осемте джуджета“ на ул. „Шандор Петьофи“ (който сега е с друго име), където Петьо Петров „Еврото“ е провеждал срещите си, за поне две години преди затварянето му.

Историята на “Осемте джуджета” досега:

Групата дружества „Изамет“ – най-големият производител на асансьори в България със заводи в София и Дупница и годишен оборот от над 20 милиона лева, се ръководи съвместно от баща и син Златанови – Илия и Явор. След като между двамата възниква правен спор за активите на дружествата и управлението на бизнеса, Илия Златанов се обръща за съдействие за решаване на спора в своя полза към бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен като „Петьо Еврото“. Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант „Осемте джуджета“ адвокат Петров обещава да съдейства за бърза намеса на прокуратурата в негова полза. Скоро след това Явор Златанов е задържан по дело на Специализираната прокуратура като част от организирана престъпна група.

Можете да гледате „Явор Златанов, липсващият глас от „Осемте джуджета, част 1“ тук.

Очаквайте втората част на интервюто на Николай Стайков и Андрей Янкулов от АКФ с Явор Златанов и съпругата му Емилия Златанова по-късно тази седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари