Явлението "Покемон" е опасна зависимост!

0
Импулсивните хора са по-склонни към зависимости
Импулсивните хора са по-склонни към зависимости

Милиони хора в САЩ и Европа и хиляди българи са завладяни от новата мания по играта Pokemon Go.

Все още тя не е обхванала масово Азия, където се очаква истински бум. Психологът Панайот Рандев предупреди пред Дарик за рисковете, които крие играта. Той изтъкна и че не се говори толкова масово са киберзависимостите, от които обаче страдат все повече потребители и са опасни за хората.

Pokemon Go манията обхваща света

Ако в Европа и Америка понастоящем има около 50 млн. любители на покемони, които може би ще станат 100-150 млн. до края на годината, то в Азия ще наблюдаваме огромен бум, сигурно четвърт милиард ще играят, смята психологът.

"Хората в Япония и Китай в пъти са по-зависими от всякави кибернеща. Ако в Европа от един до пет процента от младежите имат клинична форма на киберзависимост към смартфон, интернет, компютърни игри и около десет процента са на границата да станат зависими, то в Източна Азия делът е 15-20-25 на сто. Същото смятам, че ще се случи и с Pokemon Go манията. Тоест към края на лятото там ще имаме поне 100-150 млн.", твърди психологът.

Той отдава тези тенденции и различия по отношение на киберзависимостите в Европа и Азия на културални фактори. Европейците и американците и като възрастни, и като деца са по-независими, могат повече да се самоконтролират и са по-големи индивидуалисти, тоест всеки решава какво да прави, докато в Азия е по-разпространена културата на общността и ако един направи нещо, го правят хиляди. Това ще доведе ще доведе до многократно повече фенове на играта, обяснява психологът.

Рисковете при играта Pokemon Go според психолога са от два типа. Единият риск е чисто физически особено при по-малките деца и не особено внимателните. Те могат да попаднат физически в ситуация на проблем - да пресичат непредпазливо улицата, да се катерят по огради, стари къщи.

Това е рисковано, ако човек му се отдаде без да мисли и точно върху това трябва да обърнат внимание родителите, казва Рандев. По думите му е хубаво такъв тип игри на открито да се правят не самостоятелно от отделно дете или юноша, а да са поне в двойка, а още по-добре малка група, за да могат да осъществяват елементарен взаимен контрол.

Вторите са психологическите рискове, изтъква специалистът. Всякакъв вид пристрастеност и зависимости се срещат при два вида хора.

Импулсивните хора са по-склонни към зависимости

Едните са тези, които имат чисто темпераментно, на биологическо ниво по-голяма импулсивност, което донякъде е вродено. Хората с импулсивност са два пъти по-склонни към зависимости, не могат да овладеят страстта си, тъй като имат нисък самоконтрол. 10-15 на сто от хората са доста импулсивни, твърди Рандев.

"При това тази група расте, тъй като колкото и да ви е странно, това се дължи на масовото носене на памперси от малките деца. Когато започнем от раждането, та до 2-3-4 годинки с памперси ходят децата, те много трудно развиват самоконтрол за разлика от по-старите поколения, които до максимум една година вече се самоконтролираха", каза психологът.

Съзряването се забавя при много младежи

Втората част вече касае хората в тийнейджърска възраст, когато се формира идентичността на човек в неговата по-голяма цялост и сериозност. Обществото и времето е такова, че този процес започна много да се разтегля във времето и вместо на 12-14 години до 18-20 години при много младежи не се е формирала идентичността, казва Рандев. "Тоест много се забави съзряването, обществото ни е такова, че родителите много помагат на децата си, смятат, че това е много важно, а всъщност това води до неформиране на самостоятелност до късна възраст", обяснява специалистът.

Тоест като вземем това, че импулсивността се разширява и все повече деца стават такива, а от друга страна затрудненията в формиране на самостоятелна, индивидуална добра идентичност - ето това са предпоставките за по-висока пристрастеност към каквото и да е - от алкохол и наркотици до телевизия, интернет, Pokemon Go и всякакви други неща, твърди психологът.

Ако образованието не постави това, ако не в центъра, то сред важните си задачи, след 20 години половината от децата ще са такива и тогава много трудно можем да се справим.

Киберзависимостите са много по-масови от други и опасни за хората, тъй като ги отделят от реалния свят. Хората с такива зависимости ще се увeличават тепърва, категоричен е Рандев.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари