Ягуари са принудени да ловят риба, за да оцеляват

1

Процъфтяваща популация от ягуари, живеещи на малък, непокътнат остров край бреговете на бразилската Амазонка, се е научила да лови риба в морето, за да оцелее, пише The Guardian, сподели Господари на ефира.

Островният резерват Maracá-Jipioca Ecological Station, разположен на три мили от северния щат Амапа, действа като развъдник за ягуарите, според изследователи от WWF, които са маркирали три котки и поставили 70 фотокапани на отдалечения остров в джунглата.

Въпреки че преди това ягуарите са забелязани да ловят риба във влажните зони на Бразилия Пантанал, се смята, че това е първото доказателство, че пъргавите хищници са скачали в морето, за да ловят плячка.

"Това е първият път, когато такова поведение е забелязано в Амазонка", каза Марсело Оливейра, старши програмен служител в WWF Бразилия. „На записа се вижда, че на отиване ягуарът е сух, а на връщане е мокър и носи риба в устата си." Той смята, че голяма част от диетата им вероятно включва риба.

Оливейра обясни, че ягуарите имат две техники за риболов. Едната е да изчакат приливът да дойде, за да хване рибата във водоемите, които се образуват сред мангровите дървета, а другата е да скочат направо в морето. "Не съм запознат с никоя друга популация на ягуари, която яде толкова много риба - това е много необичайно", добави той.

Островът от 600 кв. км (230 миля) - който е защитен от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) - няма човешо население и животните имат слаб досег с хората. Има разнообразен пейзаж от тропически гори, блата, гъсти крайбрежни мангрови гори и кални наноси.

Той е също така спирателен пункт за редица мигриращи птици, включително американско фламинго, оспрей и кукувици. Рибарите казват, че са виждали ягуари, както и елени, мравояди и биволи, да плуват между острова и континента.

На острова има 27 ягуара на 100 кв. км в някои части. Обикновено само два до пет ягуара ще споделят територия с такъв размер. Смята се, че ягуарите на острова ловуват елени, биволи, гущери и маймуни, но изобилният запас от риба може да се окаже тайната на оцеляването им, казват изследователите.

Районът на континенталната част в непосредствена близост до острова е опасен за ягуарите, тъй като има няколко фермери с биволи, които се чувстват застрашени от присъствието на котките. В края на 2018 г. женски ягуар беше убит заедно с малкото си след нападение на кучета в село Сукуриджу, на 50 км от острова.

Ягуарите са почти застрашени от изчезване, според червения списък на IUCN, с резки спадове, причинени от обезлесяването и незаконната търговия с диви животни, която експлоатира кожата и части от тялото им.

Амазонка е единствен най-голям останал оазис за ягуарите, но се смята, че скорошните пожари са унищожили местообитанията на 500 индивида. Тези котки са едни от най-големите хищници в Южна Америка и често се разглеждат като лакмусов тест за здравето на горите.

Сателитната технология, прикрепена към яките на ягуарите от Maracá-Jipioca, осигурява на изследователите почасови актуализации за движението на животните, а фотокапаните са направили повече от 30 000 снимки. Разбирането на това как хищник използва своята територия ще помогне на изследователите да научат как да ограничават неизбежните конфликти с хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари