WWF: Пожарите в Амазония заплашват близо 300 застрашени вида

0
Общата площ на унищожените от пламъците гори възлиза на 43 753 км²
Общата площ на унищожените от пламъците гори възлиза на 43 753 км² Снимка: iStock

Общата площ на унищожените от пламъците гори в Амазония през 2019 г., възлиза на 43 753 км². Това е ръст със 150 % на годишна база, според съобщение на Световния фонд за дива природа (World Wildlife Fund - WWF).

Само през август 2019 г. и само в джунглата на територията на Бразилия са изпепелени 24,944 км² гори. Тази площ е повече от четири пъти по-голяма от унищожената през цялата минала година, информира Дневник.

WWF напомнят по случай Световния ден за защита на Амазония, че опустошителните пожари в южноамериканските тропически гори заплашват 265 вида, които са със статут на застрашени от изчезване. Това са 85 растителни и 180 застрашени животински вида, а 2/3 от тях не се срещат никъде другаде по света. За някои застрашени видове като гигантския броненосец, белобърнестото пекари и гигантския мравояд пожарите са основен риск пред оцеляването им.

Въпреки че пламъците най-пряко заплашват живота на сухоземните видове, водните животни също са засегнати. Огънят променя качеството на водата, което е в пряка зависимост от крайречните гори. В дългосрочен план унищожаването на дървесната растителност ще доведе до ерозия на почвата и затлачване на реката. С най-големия речен басейн в света, Амазонка пази много видове риба. Те са не само редки и ценни за световното биоразнообразие, но и основната хранителна база и източник на доходи за стотици крайбрежни общности.

Амазонските тропически гори са жизненоважни за здравето на планетата, напомнят природозащитниците. Освен че приютяват повече от половината от всички сухоземните видове в света, те са дом и на 30 000 растения – 30 % от всички растителни видове в Южна Америка. А с абсорбирането на огромно количество въглероден диоксид, джунглите на Амазония също така са отговорни за смекчаването на климатичната криза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари