Глътка вода след пламъците: Така спасяват коалите в Австралия

3
Огънят е убил 8000 коали и стотици хиляди други животни
Огънят е убил 8000 коали и стотици хиляди други животни Видео: bTV

Огромните горски пожари в Австралия отнеха над 20 човешки живота, но освен това нанесоха огромен удар по биологичното разнообразие на островния континент.

Според някои оценки пламъците са убили половин милиард животни, някои от които не се срещат другаде по света, информира bTV.

Така една от емблемите на Австралиякоалите, се оказа на ръба на изчезването. Огненото бедствие е унищожило около 8000 от животинките, които сами трудно могат бързо да избягат от горските пожари. Надеждата им често е единствено в намесата на огнеборци и ветеринари.

През последните седмици в социалните мрежи се появиха много снимки на жадни, изтощени и ранени коали, които пият вода като малки деца – от бутилка или с биберон.

В центровете за грижа за животни и ветеринарни клиники доброволци и ветеринари полагат огромни усилия, за да спасят по-тежко пострадалите коали. По цял свят се събират дарения за останалите без подслон австралийски животни.

Природозащитници в северния щат Нов Южен Уелс се опасяват, че много рядка колония от стотици коали, живеещи в зоната на пожара, могат да загинат. Доброволци ще се присъединят към пожарникарите в района, за да преценят мащаба на загубите и да започнат спасителна операция за оцелелите животни.

Това, което се случва с коалата при пожар, е, че тя се изкачва до върха на дървото и се свива на малка топка. Ако огънят премине бързо и просто опърли козината й, тя ще порасне. Но ако огънят се засили и продължи да гори дървото, коалата загива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари