Пожарите в Австралия погубиха 30% от коалите

2
Близо половин милиард животни са загинали в пламъците
Близо половин милиард животни са загинали в пламъците Видео: bTV

Австралия продължава да се бори с опустошителните горски пожари. Само за четири месеца са унищожени над 5 милиона хектара, което се равнява на два пъти площта на България.

Пожарите, обхванали континента, са по-големи от тези, горели в Сибир и в Амазонската джунгла миналата година.

Според учени от университета в Сидни огънят е погубил близо половин милиард животни. Смята се, че са загинали 30% от коалите.

Малко вероятно е животинските видове в Австралия да изчезнат напълно, коментира в „Тази сутрин“ по bTV експертът по управление на околната среда Боян Рашев.

В Австралия винаги е имало много пожари. Аборигените са създали природата там чрез пожари в много голяма степен. Те са ги използвали като инструмент за управление на земята“, обясни Рашев.

По думите му пожарите ще спрат, когато завали. С техника много трудно биха могли да бъдат спрени.

Горите, които са в южната част на Австралия, са от медитерански тип и там живеят едни от най-интересните животни. Има видове, които живеят само там“, каза д-р Петър Берон, учен и зоолог.

По думите му в Югоизточна Австралия живее повече от две трети от населението на Австралия. Това е сърцето на континента, защото по-голяма част от него всъщност са пустини.

През 2009 г. през Австралия мина една голяма гореща вълна, която също предизвика много пожари, но много по-малки от сегашните“, припомни д-р Петър Берон.

Големият проблем е, че в този регион вече има много хора и твърде дълго време естествените и контролирани пожари там не се извършват. В момента има огромно количество биомаса. Човешката дейност или бездействие е важна причина за пожарите, а не толкова изменението на климата“, смята Боян Рашев.

Хиляди хора от различни страни отговориха на апела на местна организация за изпращане на плетени чувалчета за останалите без дом обитатели на дивата природа.

Редица австралийски звезди като Кайли Миноуг и Никол Кидман вече дариха милиони долари. Ръсел Кроу пък пропусна церемонията „Златен глобус“, за да се бори с огнената стихия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари