Взрив в завод „Арсенал”

1
Един човек е загинал и един е обгорен
Един човек е загинал и един е обгорен Видео: БГНЕС

Един човек е загинал и един е обгорен след възникнал инцидент на територията на “Арсенал“ Казанлък.

Инцидентът е станал около 10:20 часа тази сутрин, в помещение на цех 130 на завод 3, предаде БГНЕС.

На място са оперативни групи на фирмата, полицията и специализираните органи.

Загиналият е млад мъж на 27 години от село Шаново, с инициали Ц.В, пострадалият К. Ж.- на 45 години от Казанлък. Загиналият е на работа в "Арсенал" от две години, а пострадалият мъж със стаж от 10 години във фирмата.

При инцидента няма други пострадали. Има нанесени материални щети на помещението, в което е работено.

Останалите работници са изведени от помещението .

Пострадалият е настанен в Спешния център на МБАЛ Казанлък, за оказване на първа помощ. Пациентът е със сериозен процент изгаряния. По предварителна информация най-вероятно ще бъде настанен в Клиника по изгаряния в Пловдив. В момента пациентът се транспортира в болница в Стара Загора, след което най- вероятно ще замине за Пловдив.

Един от работниците в завода заяви пред БГНЕС, че е много опасно там и че се работи с барут. Той каза и че познава загиналия работник, който също е работел с барут в 130-и цех на завод 3.

Изключително неприятен инцидент, моите съболезнования към близките на загиналия. Непрекъснато получаваме информация за инцидента, обясни на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

Запалена бъркалка е причината за инцидента в заводАрсенал“. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти сградата на НС. Не е имало взривове в заводАрсенал“, запалила се е една бъркалка в помещение, в което се работи дистанционно, каза Радев. „Това е помещение, където е бъркалката и където буквално се забърква някаква смес. Двамата работници са били вътре, а не е трябвало да бъдат вътре, не е трябвало да са там“, посочи още той.

„Съгласно технологията и мерките за безопасност двамата работници е трябвало да бъдат извън въпросното помещение. Управлението на този процес е изнесен отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре ще става ясно, но са нарушили технологичната дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив, пламва, обгаря ги. Това е особена смес, на барутна основа. Това не е взривно вещество“, уточни вътрешният министър.

Ако се върнем назад в годините и в този завод, и в други заводи, инциденти са ставали заради човешки грешки и неспазване на правилата и технологията - в случая, смята Валентин Радев.

Той посочи, че служба КОС ще провери случая, както и служба към социалното министерство също ще провери дали са спазени правилата. Ще се види дали са спазени правилата и тогава ще се каже кой ще понесе отговорност, каза още за инцидента министърът на вътрешните работи.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари