Взрив от 2 милиарда кражба край Ветрино

5
Какво показа аварията на газопровода край Ветрино?
Какво показа аварията на газопровода край Ветрино?

Какво показа аварията на газопровода край Ветрино?

Ами онова, което далеч назад във времето разследвах като идея за милиардна кражба чрез „Южен поток“ и наскоро отново разследвах – същата идея, но вече реализирана като многомилиардна брутална кражба от Турски (Балкански) поток.

Платиха се милиарди за 484 км нова тръба. Но всъщност в значима част се ползва старата тръба от предишната транзитна мрежа на България. Затова кражбата по размери е около 2 милиарда, защото стари съоръжения са калкулирани като нови.

Само чуйте шефовете на Булгартрансгаз и босът му Владимир Малинов, които по националните медии заговориха за стари тръби – такива още от времето на социализма, (по техни думи от магистралния газопровод, строен 1986 и завършен 1988), които не издържали. И многократно акцентираха, че трасето не било първостепенно, а стар газопровод с локално значение.

Лъжете!

Някой ще каже – ами това не е Турски поток, а отклонение за Румъния.

Турски (Балкански) е, защото преносът на газ беше спрян не само за Гюргево, но и към Сърбия и Норвегия.

Турски поток е, защото преносът за Гюргево е възстановен, но онзи за Сърбия и Унгария – не е. Сърбите обявиха, че са започнали да си доставят газ от Унгария.

Спряха преносът на газ на северозапад – към другите държави, защото аварираха, разцепиха се – засега две стари тръби от стар газов тръбопровод. За негово всякакви политици-крадци, лъжеексперти и журналя-мисирки протръбиха света, че е новият Турски поток с ново трасе и нови тръби.

Един взрив проглуши ушите за едни почти 2 милиарда. Предишните мои разследвания останаха без отзвук – като мълчалив вик. А сега?

Григор Лилов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари