Вучич: Сърбия никога няма да се присъедини към НАТО

1
79% от сърбите са против членство в Северноатлантическия пакт, сочи социологическо проучване
79% от сърбите са против членство в Северноатлантическия пакт, сочи социологическо проучване

Бяхме сами срещу най-голямата военна сила, те искаха да ни унижат и да дадат наша земя на друг, каза сръбският президент.

НАТО извърши престъпление, когато бомбардира Сърбия и тя никога няма да се присъедини към алианса, заяви сръбският президент Александър Вучич вчера, на 20-ата годишнина от интервенцията на НАТО срещу Югославия, за да спре кръвопролитието в Косово, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Смъртта на 2500 цивилни, на 79 деца, опустошаването на страната, щетите за десетки милиарди долари винаги ще бъдат престъпление за нас", каза Вучич на церемония в град Ниш, на която присъстваха около 20 000 души.

"Ние бяхме сами срещу най-голямата военна сила в света. Целта беше ясна: да ни победят и унижат, а след това да дадат част от нашата територия на другиго", продължи Вучич, цитиран от Франс прес.

От 24 март 1999 г. НАТО започна да бомбардира Сърбия и Черна гора, по онова време републики в бившата Югославия, заради репресиите, с които Белград отвърна на бунта на албанците в Косово. Във войната в Косово (1998-99 г.) загинаха над 13 000 души, повечето албанци. След операцията на НАТО, продължила една година, бившата сръбска провинция Косово, населена с албанско мнозинство, бе поставена под администрацията на ООН, а през 2008 г. обяви независимост, която Сърбия не признава, напомня АФП.

Според неотдавнашна социологическа анкета на Института по европейски въпроси - местна неправителствена организация, 79 на сто от сърбите са против присъединяване към НАТО, а едва 10 процента са за членство на Сърбия в алианса, добавя АФП.

Лидерът на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел запали знамената на Европейския съюз и НАТО на протест в Белград вчера, организиран от неговата партия по повод 20 години от началото на операцията на НАТО срещу Югославия през 1999 г., предаде агенция Бета.

Шешел каза, че с този акт иска да покаже какво мисли за ЕС и НАТО. Той заяви, че сръбският народ никога няма да забрави "вандалско-престъпното бомбардиране на Сърбия".

"Никога няма да го забравим и никога няма да го простим. Никога на сръбския народ няма да му дойде наум да влезе в тази организация (НАТО) и тези зверове да ни изнудват да нападаме други народи", каза Шешел пред журналисти.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари