Второ катастрофално лято

0
Новите варианти на Covid заплашват да попарят надеждите за летен отскок на туризма
Новите варианти на Covid заплашват да попарят надеждите за летен отскок на туризма

Новите варианти на Covid заплашват да попарят надеждите за летен отскок на туризма

Не само британците следят плановете за премахване на ограниченията във Великобритания на премиера Борис Джонсън, пише The Daily Telgraph, цитиран от Фокус.

Много фирми и работни места в икономиките на средиземноморските страни зависят от възможността туристите отново да посещават плажовете в Алгарве, Коста Брава и гръцките острови.

Известни дестинации, разчитащи на британците да пълнят баровете и плажовете им, ще изчакат още малко, преди да разберат дали Covid няма да провали втори летен сезон.

Във Великобритания до 12 април ще бъде представен преглед от Global Travel Taskforce, като правителството ще вземе решение дали международните пътувания могат да се върнат най-рано в средата на май. Ваксините засилиха перспективата за летен отскок на туризма в еврозоната през 2021 г., но новите варианти на Covid заплашват да попарят надеждите.

„Притеснявам се за Европа като цяло - това беше най-големият регион в света в областта на пътуванията и туризма“, казва Глория Гевара, ръководител на Световния съвет за пътувания и туризъм. Тя е загрижена от липсата на обща стратегия за пътуване в региона, защото ваксинирането на цяла Европа „ще отнеме известно време“.

Много страни, включително Обединеното кралство, засилиха ограниченията си за пътуване през последните месеци на фона на опасенията, че по-заразните варианти на Covid могат да направят ваксините по-малко ефективни. Великобритания въведе задължителна хотелска карантина за пристигащи от своя „червен списък“, включително Португалия, Южна Африка и Южна Америка.

Дженифър МакКаун, икономист в Capital Economics, предупреждава, че има нарастващ риск международните ограничения за пътуване „да останат в сила в продължение на много месеци“, като Южна Европа, Тайланд и Северна Африка ще са най-засегнати от ограниченията.

За по-малко изложени страни, като САЩ и Обединеното кралство, тя казва, че загубата на приходи от чуждестранни туристи трябва да бъде поне частично компенсирана от вътрешния туризъм: „Съществуват значителни отрицателни рискове за нашите прогнози за Турция, Испания, Гърция и Италия, особено предвид това, че пиковият туристически сезон в Европа започва след няколко месеца."

Възстановяването на страни, като Тайланд и Испания може да се забави, докато по-малките зависими от туризма икономики могат да се сблъскат с още по-големи ефекти, добавя МакКаун.

Счита се, че туризмът пряко представлява 3,3% от световния БВП, но той представлява далеч по-висок дял в популярните за летен отдих средиземноморски държави.

„Като се има предвид, че особено в континентална Европа ваксинационните кампании изостават значително от тази на Обединеното кралство, ще бъде късен старт на сезона“, предупреждава Флориан Хенсе, икономист в Беренберг.

„Гърция, Португалия и Испания са силно засегнати, повече от всеки друг... Тази година очевидно няма да се върнем на 100 процента. Би трябвало да е значително по-добър от миналата година, но това е от много ниска начална точка“.

Преди Covid туристическият сектор представляваше 12% от БВП на Испания и около една пета в Гърция, Португалия и Кипър. Директните загуби от миналогодишния туристически сезон са били 4% за годишния БВП в Гърция, 2% в Португалия и 1,4% в Испания, според Capital Economics.

Испания беше най-силно засегнатата развита икономика в света през миналата година, претърпявайки спад от 11% в БВП.

Експертите по пътувания остават оптимисти, че въвеждането на ваксини може да предотврати провала на още един летен сезон.

„Абсолютно уверен съм, че нещата ще се отворят безопасно, вероятно по-бързо, отколкото си мислим, поради забележителната ефективност на ваксината“, казва Пол Чарлз от консултантска агенция за пътувания PC Agency.

Той вярва, че комбинация от ваксинационни паспорти и тестване ще позволи връщането на пътуванията с повишаване на туризма в края на летния сезон, а не в началото. „Очаквам да се движат някъде около 60 до 80 процента от нивата от 2019 г.... 2022 г. ще бъде бум, бих казал по отношение на пътуванията“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари