Втори мост над река Дунав

1

Днес, 23.03.2016 г., в Русе се състоя заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група. Своеобразен домакин на срещата беше фирма „Боримес“ ООД Мартен.

Заседанието се организира от Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево, Асоциация Еврорегион „Данубиус“ и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“.

Заседанието откри заместник областният управител на Област Русе и председател на Съвместната земеделска работната група – Станимир Станчев.

Преди обсъждането на точките по дневния ред, той изрази личната си и институционална съпричастност към невинните жертви на вчерашните атентати в сърцето на Европа – Брюксел.

Членове и гости на заседанието запазиха едноминутно мълчание в памет на загиналите.

Деница Гаджева – експерт в „Национална служба за съвети в земеделието” – Русе, представи историята, дейността и мисията на мартенската фирма „Боримес“ ООД.

Основатели на фирмата са братята Симеон и Борис Бириджиеви, които още през 1999 година създават основите на днешния комплекс. Днес във фирмата работят 140 човека персонал и разполага с 30 магазина, 16 от които са в Русе, а останалите в други градове в Северна България. Предвид скоростното разрастване на фирмата и покриването на широк пазарен дел, налага се изграждането на нов ултрамодерен месокомбинат с голям капацитет на производство. Стоителството започва през 2014 г. в района на „Индустриален парк” Русе. Съгласно подадената информация, на площ от 4000 кв. м. са разположени кланица, транжорна, месопреработвателен цех за колбаси с високотехнологични машини и технологии с капацитет  40 тона месни продукти на ден. Месечно се колят над 2000 прасета, доставяни от свинекомплексите в Юделник, Щръклево, Писанец и др. Пилешкото месо в магазините на фирмата е производство на кланица в Габрово. Производственият цикъл стана ясно е затворен, т.е. извозените живи животни престояват известно време в помещения, (т.н. боксове) за да могат да се възстановят от шока от пътуването (стресът у животните влошава вкусовите качества на месото). След като се заколят, животните се транжират и обезкостяват. Месото се сортира по групи, част отива за сурови продажби, друга се суши, трета част се ползва за производство на кайма и колбаси. Предлаганото от „Боримес“ ООД сирене се доставя от мандра в Езерче, която разполага с 300 крави. За информация, собственикът използва уникална за България технология и целогодишно храни животните със зелена трева. По думите на Биринджиеви „това е истинско мляко без никакви химии, всеки може да вземе проба от  сиренето и да го занесе в лаборатория, за да изследва неговите качества“.

Според изложеното, в цеховете на фирмата постоянно има човек от инспекцията по храните, който следи за спазването на стандартите. Целият производствен процес се следи компютърно съгласно изискванията на внедрената система HACCP, следяща за критичните точки на всеки етап от производствения цикъл. Различните продукти преминават през различен режим, за да се постигне оптималното качество.

В заключение беше обобщено, че „Боримес“ ООД работи със 100% българско месо, което изкупува. Фирмата предлага на клиентите си изключително изгодни за високото качество на продуктите си цени.

 „Аз знам какво ям“ – това за Симеон и Борис Бириджиеви не е просто лозунг, а начин на мислене и философия в бизнеса.

Думитру Гаврила – зам.-председател на Окръжен съвет Гюргево и зам.-председател на Съвместната земеделска работна група, изрази възхищението си от това, че фирмата ползва изключително и само животни от български произход за производствената си дейност. Той посочи, че за разлика от България, в Румъния се предпочита вносна стока.

В отговор на отправеното поздравление, Станимир Станчев сподели, че проблемът всъщност е общ. През последните години по неговите думи се наблюдава тенденция на създаване на култура на консумиране. „Няма нищо лошо в местния патриотизъм. Важно в бизнеса е да се установят дългосрочни търговски контакти, а изграденото доверие да се пази“, заключи той.

Деница Гаджева продължи с кратко представяне на подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материали активи“ на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020. Гаджева информира, че индикативната дата за стартиране на приема на заявления за подпомагане по подмярката е ноември 2016 г. Подкрепата се предоставя на територията на цялата страна за новосъздадени и съществуващи предприятия за инвестиции в материални и/или нематериални активи, подобряващи цялостната дейност на предприятията. Тя запозна аудиторията и с това към закупуването и изграждането на какви на инвестиции ще бъде свързана оказваната по подмярката подкрепа.

Използвайки настоящата работна група, която Станимир Станчев определи като своеобразен „втори мост над р. Дунав, той отправи апел за оказване на необходимото съдействие от страна на румънските партньори за установяването на контакт между аналогични на клуб „Различни и равни“ към Русенския университет клубове в Гюргево и/или Букурещ. Тази молба е била отправена към заместник областния управител по време на провелата се вчера среща на Клуб „Различни и равни“ към Русенски университет. 

Не на последно място, д-р Андриан Райков – директор на "Областна дирекция по безопасност на храните“ – Русе, обяви, че коментираното по време на първата среща на работната група в Гюргево сътрудничество между ОДБХ Русе и аналогичната в Гюргево агенция, е въпрос на време да се случи. След акумулирането на писменото потвърждение и упълномощаване на д-р Райков от БАБХ, в допълнително насрочен ден и час, ще бъде подписан Съвместен протокол за сътрудничество между двете аналогични за българска и румънска страна агенции за безопасност на храните в Русе и Гюргево.

За финал, членовете на Работната група срещнаха теорията с практиката, като посетиха на място един от търговските обекти на фирма „Боримес“ ООД.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари