Втори ден скандали в парламента

0
Пореден бурен парламентарен ден
Пореден бурен парламентарен ден Видео: БСТВ

Пореден бурен парламентарен ден

Хаосът в парламента, сътворен покрай вчерашното разглеждане на проектите за промени в Закона за НСО, продължи и днес. Само за час председателят на парламента Ива Митева на два пъти промени мнението си за това нарушени ли са или не процедурните правила, с които вчера в края на работния ден Народното събрание със съмнителен кворум прие промените в Закона за НСО, информира БСТВ.

В началото на пленарното заседание Митева констатира, че вчерашните гласувания на законопроектите са протекли с нарушения - гласувано е по-малко от 30 секунди, като не е обявен резултат. При второто гласуване пък е констатирана липса на кворум от водещата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ - СДС, която обаче не е поискала проверка на кворума, продължила е заседанието, вместо да го прекрати. Всичко това прави гласуванията невалидни, смяташе Митева, и затова трябвало да се включат в дневния ред и да се прегласуват.

От ГЕРБ-СДС яростно възразиха. Десислава Атанасова - шефът на парламентарната им група, обяви, че гласуванията трябва да се считат за проведени, а законопроектите - за неприети. Съпартиецът ѝ Христо Гаджев пък посочи, че според логиката на шефа на парламента, проведения вчера дебат също е невалиден.

Същата хипотеза застъпи и Хамид Хамид от ДПС. Той поиска обсъжданията по проектите да се проведат наново следващата сряда, преди пак да бъдат гласувани.

"Няма да го направя. При обсъжданията на закони кворум не се изисква. Това е поправка на конституцията от 2005 г.", отвърна председателят на парламента.

Натъкмен в тениска с принт на Джудъс Прийст на трибуната тържествено излезе зам.-шефът на партията Тошко Йорданов, за да се извини на Митева за вчерашното си грубо отношение към нея. Направи го, след като герберите му напомниха за това.Той хвърли вината за проваленото вчерашно заседание върху Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която го води, и я обвини в "тотална некадърност и некомпетентност".

Да защити Кирова неочаквано излезе Хамид Хамид. Той призова Ива Митева да не допуска Йорданов да обижда зам.-председател на Народното събрание.

Самата Кирова заяви, че познава парламентарната практика и затова е прекратила разглеждането на законопроектите.

Татяна Дончева от ИБГНИ поска да се възстанови парламентаризма и законите трябва да се приемат при гласували 121 депутати. "Ако няма да възстановяваме парламентаризма, тогава ще си караме, както си е прието - и с 61 гласа ще ги приемаме, ще таманиме електронната система и всичкото ще е шест", констатира Дончева и заяви, че лично тя е срещу това главният прокурор, който и да е той, да стои без охрана.

След това дебатите излязоха извън контрол. Подразнена от това Митева обяви почивка и нов председателски съвет. След половин час се върна в зала и обяви точно противоположното, че законопроектът за изменение на Закона за НСО е приет.

Десислава Атанасова атакува Митева, че твърде начесто си сменя мнението. На свой ред Ива Митева призова Атанасова да обжалва това нейно решение пред Конституционния съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари