ВСС се събира извънредно да възстанови Пламен Георгиев като прокурор

0
Присъствието на "главния герой" на подобно заседание не се изисква
Присъствието на "главния герой" на подобно заседание не се изисква Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на ВСС се събира извънредно утре - в "сърцето" на съдебната ваканция.

Заседанието има една единствена точка в дневния ред: "Молба от Пламен Георгиев Димитров за възстановяване на длъжност „прокурор” в Специализираната прокуратура."

От съобщението се разбира, че председателстващ ще е Евгени Диков, а Сотир Цацаров няма да присъства, съобщи КЛУБ Z.

Кой е "новият" колега

Пламен Георгиев е прокурор от кариерата, като сред най-известните (и всъщност единствени) от "успехите" му са проваленото дело "Софийски имоти" и че прекратява разследването по т. нар. афера "Ало, Ваньо". В нея Бойко Борисов нарежда на покойния вече шеф на митниците Ваньо Танов да извади проверяващите от алкохолния завод на Михаил Михов - Мишо Бирата - друг покойник.

Така с гласовете на ГЕРБ и "патриотите" Георгиев оглави на 8 март 2018 г. създадения нов мегаорган със свръхправомощията едновременно на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, Комисията за конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията БОРКОР и части от Сметната палата и ДАНС

Той обеща тогава:

"Съвсем скоро, буквално след седмици ще започнат да валят първите резултати. Ще видите, че няма значение нито цвят, нито нищо. Ще бъдат хванати хора с пари."

Акцентите бяха най-вече в сферата на т. нар. "гражданска конфискация". Именно за нея ВКС се произнесе с тълкувателно решение, че тя трябва веднага да спре, ако субектът й е оправдан или наказателното дело срещу него е прекратено. Това разгневи управляващите и доведе до промени в закона, които Лозан Панов нарича "законодателен разгул".

КПКОНПИ под ръководството на Георгиев стана известна с бомбастични изрази като това (в официална декларация), че атаките срещу Комисията били "от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини" - сума, която никога дори не е искана от съда, за да е факт, камо ли да е присъдена.

Само седмица преди това самият председател на комисията се похвали с 11 пъти по-малката сума от 198 млн. лв. като обезпечения, които при това са само ... претендирани пред съда. Обичайно после за отказитте се мълчи и така крайната ефективност като реални конфискации на "мръсни" капитали е трудно да се изчисли, но със сигурност е в пъти надолу..

За тази година и половина в интервю за преживелия пълна промяна сайт "Правен свят" Георгиев атакува съдийка от СГС, която си бе "позволила" да спре гражданско дело, засягащо интереси около КТБ, и да отправи преюдициално запитване до Страсбург.

Преди 4 дни подаде оставка, а от думите му се разбра, че в същия този ден НАП е заключила, че е "абсолютно, кристално чист, нямам нищо за което да ме пипнат".

Какво следва утре

По закон след подобни трансфери между съдебната и друга власт, след това ВСС не може да обсъжда или да откаже възстановяване на човек в системата. Мястото му се пази априори.

А за да не стои кандидатът "в нищото", се налага извънредното заседание, което най-вероятно ще отнеме само няколко минути. Историята обаче помни парадоксални случаи - как при предния състав на ВСС членове на съвета от кръга около Сотир Цацров обявиха, че ще гласуват възстановяване на съдия Петко Петков (бивш зам.министър на Христо Иванов и сериозен критик на статуквото), но с отвращение... Такава опасност едва ли грози Пламен Георгиев утре.

Присъствието на "главния герой" на подобно заседание не се изисква.

Източник: КЛУБ Z
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари