Всички ученици до 7 клас ще получат шкафчета до 31 март

1
Това обещават от Министерството на образованието
Това обещават от Министерството на образованието Видео: БНТ

До 31 март във всички български училища трябва да има шкафчета за учениците от първи до седми клас, казват за „По света и у нас“ от Министерството на образованието.

Около 3 млн. лева бяха дадени за шкафчета по специална национална програма на министерството, а в началото на учебната година правителството отпусна допълнително 6,75 млн. лв. за закупуването им , там където те не бяха осигурени. Шкафчетата са една от мерките за намаляване на тежестта на ученическите раници.

В столичното 125 средно училище „Проф. Боян Пенев“ вече са осигурили шкафчета за всичките си ученици от I до VII клас. За учениците от V до VII клас има метални шкафчета, които са поставени в коридорите, а за по-малките от I до IV клас шкафчетата са дървени и са в класните стаи.

Целта на всичко това e да се облекчат тежките ученически раници.

Венелина Николова, директор на 125 СУ: Оставят си учебници, помагала, които могат да стоят тук и да не си ги носят вкъщи. Прибират екипите по физкултура, материалите по изобразително изкуство и технологии.

В коридорите шкафчета са обезопасени, захванати са за стените. Според изискванията на пожарната те са метални, а коридорът е широк и шкафчетата не пречат за евентуална евакуация. Всички ученици от V до VII клас имат индивидуално шкафче с ключ.

Шкафчето е по-удобно, защото иначе раниците много тежат и водят до болки в гърба, обясни пред камерата ни петокласничката Елена.

При малките, дървените шкафчета са в стаите и в тях се държат почти всички учебници.

Ирена Тасева, учител на I клас: Децата носят вкъщи и в занималните само помагалата, в които пишат домашна работа. Голямо удобство за тежестта на раниците.

И докато тук вече се борят за шкафчета за горния курс, в страната не е точно така.

С парите от националната програма шкафчета досега са получили 112 000 ученици. Още 212 000 ще ги получат чрез допълнителните 6 млн. лв., но след около три месеца, тъй като парите са преведени през ноември.

Пенка Иванова, директор на Дирекция "Учебници и училищна документация": В момента, всъщност, училищата са направили своите поръчки, сключили са договорите, в голяма част от училищата вече се доставят шкафчета.

От просветното министерство обещават до 31 март да има шкафчета за всички ученици от първи до седми клас.

В 14 училища в страната шкафчета няма да има. Причината е в много тесните коридори, заради които не са получили разрешение от пожарната. Там тежестта на раниците ще се облекчава чрез другите мерки - учебници от олекотена хартия, на две части и електронночетими.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари