Всички детски градини в Община Бяла вече са безплатни

2
Градините се посещават от 400 деца, без семействата им да се тревожат за таксата
Градините се посещават от 400 деца, без семействата им да се тревожат за таксата Видео: БНТ

Всички детски градини в Община Бяла вече са безплатни.

Те се посещават от 400 деца, без семействата им да се тревожат за таксата. Общината е заделила от бюджета си 100 хиляди лева годишно, за да покрие разходите в седемте детски заведения.

Досега родителите в Бяла плащаха 35 лева месечна такса за градина. За много от тях обаче и тази сума е непосилна, заради високата безработица в района. Ирина Иванова е майка на петгодишната Алисия, която е в трета група.

Ирина Иванова: „Това е много хубаво, защото някои родители нямат възможност да си платят таксата и това е голямо улеснение за повечето родители.”

Идеята за отпадането на таксата в детските градини е от година, след като станало ясно, че за повечето деца, българският език не е майчин и трудно се справят с уроците в първи клас.

Димитър Славов – кмет на Община Бяла: „Икономисаните средства пак ги оставяме за децата, но под формата на безплатно обучение. Да са децата на топло, да им се говори, да им се пее, на български език, да имат шанс да са по-успешни ученици. Проблемът е образованието. В Бяла, в България, навсякъде.

Част от парите за издръжката на детските градини са осигурени, след като две от тях бяха закрити, тъй като често се случвало персоналът в тях да бъде повече от децата. Очакванията са с новата социална услуга, в градините на територията на Община Бяла да бъдат записани около 60 деца повече.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари