Родители искат безплатни детски градини

2
Мариета Волф: Това искане е необосновано и няма да реши проблемите
Мариета Волф: Това искане е необосновано и няма да реши проблемите Видео: БНТ

Три четвърти от българите искат да отпаднат таксите за посещение на детските градини-показва проучване на "Алфа рисърч". Близо 70 на сто от анкетираните са на мнение, че детската градина трябва да е безплатна както за 3 и 4-годишните, така и за по-големите.

В Русе общинските детски градини са 19. В града от години има разкрити и частни. През тази седмица вече стана ясен приемът в общинските градини и повече от 90 на сто от желанията на родителите са удовлетворени-съобщиха от местната управа, предаде БНТ.

В Русе родителите плащат по 2,50 на ден, ако детето им посещава детската градина и допълнителни средства за консумативи. За цял месец занимания в градината таксата е 60 лева, а в частните детски заведения тя е от четири до шест пъти по-висока.

Мариета Волф е общински съветник, но има наблюдения и като родител на дете, което до преди година е посещавало градина. В нейния случай тя е била частна. А мотивите да предпочете точно нея са сериозни.

Мариета Волф-общински съветник и родител: "Там тези ваканции и празници не бяха регламентирани по някакъв начин, т.е. през всяка ваканция детето ми можеше да посещава частната детска градина. Просто се правеха списъци, за да се знае колко са децата... Образованието и отношението, което моето дете получи в частната детска градина е на едно превъзходно ниво, тъй като там на 10-12 деца се пада една възпитателка,което е несравнимо с една на 20-30 деца."

В Бургас има 34 детски градини и всички те са общински. Таксата за детска градина е стандартна и се определя на базата на реално прекараните дни в дадената група. Община Бургас е стартирала преди две години своя програма за обучение на децата от 3 и 4 група по английски език и в момента това обучение е въведено в почти всички детски градини в общината.

От миналата година е започнала и нова общинска програма за компютърна грамотност. Това предизвиква голям интерес у родителите и у децата и тази програма вече се разпространява във все повече детски градини. В тези часове децата се научават освен да боравят с таблети, но и да броят, да смятат, да разпознават показанията на часовника и да мислят логично.

Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образование: "Всички тези програми са безплатни за всички наши деца. Родителите плащат стандартната такса, която плащат всички родители за детска градина. Три и четири годишните деца имат такса за детска градина, която плащат месечно. Тя има два компонента - едната е постоянна такса, а другата е в зависимост от посещението на детето, реалното посещение в детската градина. А другото, което заплащат децата от 3 и 4 възрастова група, те са подготвителните ни групи, за тях обучението е безплатно, включително и всички учебни помагала, тъй като те са на задължителна учебна подготовка, това което заплащат родителите на децата от 3 и 4 група е храната, която децата консумират съответно за закуска, за обяд или за следобедна закуска."

В Русе обаче през летните месеци децата от подготвителните групи, на които им предстои да тръгнат на училище на есен, могат да ходят в детската градина, но срещу 100 лева на месец. Реално тези пари не покриват разходите за издръжката им, казват от общинския образователен отдел. Срещу тази такса обаче беше внесена подписка в Общинския съвет.

Мариета Волф - общински съветник и родител: "За мен проблемът не е в отмяната на тази такса, защото очевидно е, че местната власт се опитва по някакъв начин да запълни "дупката", която е създадена от Закона за предучилищното и училищното възпитание."

Искането да бъдат премахнати таксите за детски градини изобщо е необосновано-казва Мариета Волф по повод на изследването на „Алфа рисърч".

Мариета Волф - общински съветник и родител: "Не бих казала, че премахването на таксата ще реши демографския проблем. Всъщност той възниква от това, че голяма част от репродуктивното население на България напусна нейните граници. Ако икономическата среда в България е добра, тя ще позволи плащането на всякакви такси и данъци без усилия".

Мариета Волф смята, че и общинските, и частните детски градини трябва да получават средства от държавата за издръжка.

Дали децата ще посещават частна или общинска детска градина е въпрос на преценка и възможности на всеки родител. Но много от тях смятат, че ако и двата вида детски заведения имат държавни дотации, то таксата в тях ще падне и те ще станат по-достъпни за всички желаещи.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари