Бойко Борисов идва в Русе за освещаването на „Всех Святих“

0
Лично негово Светейшество българският патриарх Неофит ще освети възстановения храм
Лично негово Светейшество българският патриарх Неофит ще освети възстановения храм

Негово Светейшество българският патриарх Неофит ще освети възстановения храм „Всех Святих“ в Русе.

Сред гостите на тържеството ще бъдат премиерът Бойко Борисов и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Това стана ясно от изявление на Борисов при посещението му в Троянския манастиир по повод големия християнски празник Успение Богородично, информира TVN.

Освещаването ще бъде на 19 септември, когато по църковния календар се отбелязва Неделя преди Въздвижение. Тържествената служба ще отслужат Негово Светейшество патриарх Неофит и Русенският митрополит Наум, в съслужие със свещеници от Русенската епархия.

В момента текат усилени довършителни дейности в храма, благородява се и районът около него. В следващите дни ще бъдат асфалтирани алеите, водещи към храма, както и възстановяване на нарушената по време на строителните дейности тревна настилка.

Работата по възстановяването на вандалски съборения на 26 октомври 1975 г., по нареждане на Градския народен съвет в Русе храм започна през 1998 г. Тогава о бозе почившия Български патриарх Максим положи основния камък и до него, послание към наследниците, на около 30 метра северозападно от мястото, където сега се издига новия храм. Същинската работа започна през 2007-а година, като първата копка направиха Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, който тогава беше начело на Русенската епархия, кметът на Русе по това време Божидар Йотов и покойния вече строителен предприемач Теодорин Патриков, който беше един от най-големите радетели за възстановяване на храма.

В края на февруари 2016 г. създаденото за възстановяването на храма сдружение „Всех Святих“ прехвърли собствеността му на Русенската митрополия, връчвайки нотариалния акт и ключовете за църквата на Русенския митрополит Наум.

Помощ за възстановяването на храма оказа и премиерът Бойко Борисов, който се ангажира да бъдат осигурени средства за довършването му при посещението си в Русе през септември миналата година, след което кабинетът отпусна 250 000 лв.

В градския фолклор на Русе битува легенда, че от 26 октомври 1975 г., деня на събарянето на храма, над града тегне проклятие, което ще изчезне след неговото възстановяване.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари