Все повече производители в Русенско се отказват от овощните си градини

1
Дъмпинговият внос от съседни държави удря родния производител
Дъмпинговият внос от съседни държави удря родния производител Видео: Кис 13

Все повече производители в Североизточна България се отказват да отглеждат плодове

Причината за това са увеличените в пъти разходи, докато приходите остават същите, заради задържането на изкупните цени. Не на последно място, овощарството се превръща във все по-нерентабилно производство и заради евтиния внос.

Състоянието на сектора в област Русе през тази година е трагично, заяви председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев, цитиран от телевизия КИС 13. По думите му, между 50 и 100% се е увеличила себестойността на продукцията на стопаните.

Николай Колев даде и пример как дъмпинговия внос от съседни държави удря родния производител. За момента ситуацията в сектора няма изгледи да се подобри, смята също Колев.

Междувременно стана ясно, че до месец земеделските стопани в България ще получат над 420 милиона лева безвъзмездна помощ от държавата.

Очаква се финансовият ресурс за земеделските стопани да нормализира поне временно пазарите и частично да компенсира увеличението на себестойността на продукцията.

Вижте повече подробности във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Секарио
    Какво се занимавате изобщо в тая страна кенеф. Оставяйте ги да го лапат. Избираш си държава в Европа без значение коя ще бъде , и ше си пъти по добре . Тия педали ще се молят да се върнат хората. Аз вече 6 години от както съм напуснал българия и съм перфектно.
  • -4
    2
    kom6o
    Слаи ,има ли малинки ,да те клатят малки калинки ?
  • 14
    1
    Гост
    В нормалните страни се налагат мита на вносните, конкурентни стоки, за да не подбиват родното им производство. Но, това е в нормалните страни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари