Все по-малко търсене на служители, безработните са отчаяни

0
Русенец: Притеснявам се, защото имам жена и дете и в момента е много трудно
Русенец: Притеснявам се, защото имам жена и дете и в момента е много трудно Видео: Bulgaria On Air

Русенец: Притеснявам се, защото имам жена и дете и в момента е много трудно

Средно по девет души се състезават за едно свободно работно място у нас. Това сочат данните на Агенцията по заетостта към края на миналата година. Най-силна е конкуренцията в област Търговище, където 24 души се борят за една вакантна позиция, а най-малко са в област Русе - по четирима.

Светослав днес е в Бюрото по труда за подпис. Губи работата си през ноември месец и се надява тук да излезе предложение.

"На много малко места се търсят, много малко хора търсят, защото всеки се е отчаял. Просто няма възможност, никой не търси хора. Притеснявам се, защото имам жена и дете и в момента е много трудно", каза пред камерата на Bulgaria On Air русенецът.

Синдикатите обясняват големия ръст на безработни основно със затварянето на заведенията, които все още не смеят да наемат обратно служителите си.

"Несигурността в момента, кога ще отворят и това което като информация получават ги кара да бъдат предпазливи и да не наемат персонал", посочи експертът от КНСБ Боянка Димитрова.

Основните работодатели, които се обръщат към Бюрото по труда, за да намерят служители, са от сектора на промишлеността, автомобилните части и други, включващи основно физическа дейност или специални познания. Така търсенето не отговаря на предлагането.

За да се преборят за място, хората променят квалификациите си или се съгласяват на условия, различни от тези, на които са работили.

През януари месец има леко увеличение на намерилите работа, но все пак се запазва трайната тенденция броят на новорегистрираните безработни да е двойно по-голям.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари