"Волво" заменя ключът със смартфон

0
Бързате за някъде, а не можете да намерите ключовете за колата?
Бързате за някъде, а не можете да намерите ключовете за колата? Видео: Volvo Cars

Бързате за някъде, а не можете да намерите ключовете за колата.

Дали са в джоба на дънките, в якето или са паднали зад нощното шкафче? На всеки му се е случвало, пише OFFNews

Volvo са приели проблема присърце и обещават до 2017 г. напълно да елиминират нуждата от конвенционални ключове и дистанционни за автомобил.

Вместо това всичко, което ще бъде необходимо на собствениците на коли на шведската компания, е мобилният им телефон. Технологията ще разчита на блутуут свързване за отключване, заключване и палене на колата. 

Предимствата на приложението-ключ не се изчерпват само с факта, че е почти невъзможно да бъде забравен. Освен това "ключът" ще може да бъде споделян с други потребители, разбира се по безжичен път. Така ще може колата да бъде предоставена на всеки, на когото пожелаете, когато пожелаете. 

Новата технология ще е особено полезна за компании, отдаващи автомобили под наем. Клиентите ще могат да резервират автомобил през приложението, след което да получат и виртуалния ключ. По този начин напълно се елиминира нуждата от физически офис.

От Volvo твърдят, че нововъведението може да промени и т.нар. car sharing или споделяне на кола. Вместо да стоят неизползвани на паркинг по цял ден, автомобилите ще могат да се преотстъпват, отново чрез използване на приложението. Все още остава неясно с каква защита срещу хакване или кражба ще разполага технологията. 

Първите тестове ще бъдат проведени през пролетта чрез въвеждане на смартфон приложението на летището в Гьотеборг, където действа услугата на Volvo за споделяне на коли Sunfleet. През 2017 г. то ще достигне и малък брой заводски модели.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари