Володимир Зеленски се бори с опасен вътрешен враг

0
Украинският президент води и друга война - тази срещу корупцията
Украинският президент води и друга война - тази срещу корупцията Снимка: Фейсбук

Украинският президент води и друга война - тази срещу корупцията

Украинският президент Володимир Зеленски видя опасен вътрешен враг, който подкопава усилията на Украйна във войната ѝ срещу Русия – корупцията.

В петък президентът обяви, че ще бъдат освободени от длъжност началниците на всички областни военни центрове за набиране на военнослужещи поради опасения от корупция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Следователите установиха, че служители са вземали подкупи, за да позволят на хората да избегнат военната служба по медицински причини, информира "Файненшъл таймс" . Въпреки патриотичния плам, който е обхванал страната 18 месеца след пълномащабното нахлуване на Русия, не един украинец отчаяно иска да избяга от военната повиквателна и е готов да плати, за да се измъкне от нея. Украинските мъже на възраст от 18 до 60 години имат забрана да напускат страната от въвеждането на военно положение през февруари 2022 година. Съществуват обаче изключения по медицински причини, обучение в чужбина, самотен баща, повече от три деца или грижа за човек инвалид.

Размерът на "подкупа за свобода" варира

Скорошно правителствено разследване разкри корупция в центровете за набиране на военнослужещи в 11 различни региона на Украйна. Размерът на "подкупа за свобода" е различна в цялата страна, но от много хора, искащи да избегнат военна служба, е било поискано да платят 6000 долара за медицинско свидетелство, което ги освобождава от повиквателна, установи разследването.

Следователите се захванаха с работа след обвинения в корупция, повдигнати срещу ръководителя на регионалния център за набиране на персонал в Одеса през юли. Евгений Борисов беше обвинен във вземане на подкупи на стойност над 5 милиона долара, за да одобри "негодност".

Борисов имал "диференциран" подход: при подкупи, които варирали между 2000 и 10 000 долара на човек, той помогнал на стотици, а може би и хиляди мъже да избегнат мобилизация, посочва "Файненшъл таймс".

Така, докато Украйна се превръща в пепелище от войната, Борисов успял да си осигури средства, за да си купи вила за 4,2 милиона евро в Испания през декември и за незаконно пътуване в чужбина за ваканции, включително до Сейшелските острови.

Който няма пари за подкуп, бяга

Когато е твърде скъпо да бъдеш обявен за негоден за военна служба, бягството през рехавата западна граница на Украйна е алтернативен вариант. Общо 13 600 мъже са били заловени при опит да преминат в съседни страни извън официалните контролно-пропускателни пунктове, а други 6100 са били арестувани с фалшиви документи на редовни гранични пунктове, каза говорителят на украинската гранична охрана Андрий Демченко. Дневният брой е спаднал през последните месеци до около една трета от това, което е било в началото на инвазията, каза той.

Броят на заловените, пресичащи границата, представлява малцинство от потенциалните новобранци на Украйна, но все пак се равнява на около пет бригади и е невъзможно да се знае колко мъже са успели да избягат незабелязани.

Като се има предвид, че за контраофанзивата си Украйна сформира девет нови бригади (една бригада има 3 500-4 000 войници), може да се предположи, че набирането на жива сила за военна служба не е лесен процес.

В социалните мрежи, представяйки се от съображения за своята сигурност под името Джорд Ивенсия, 40-годишен украинец споделя как е успял да премине нелегално в Румъния в края на юли. Той пише в канала Телеграм, че преминаването е "трудно" и "не е за негодни", без да навлиза в конкретика. Той твърди, че не желае да се сражава за сегашните украински власти, като ги описва като корумпирани и неработещи в интерес на украинците. Сега Ивенсия се намира в Чехия със съпругата си и "продава" маршрута си за бягство на други укриващи се от военна служба за 1000 долара. "Джордж" казва, че получава около дузина съобщения всеки ден от мъже, но също и от жени, които пишат от името на роднини и приятели мъже, казвайки, че те също не искат да влизат в армията.

Успява ли Зеленски?

През 2019 г. Зеленски беше избран за президент, давайки обещанието, че ще прочисти страната от ендемичната корупция. Минаха вече 4 години… "инцидентите" следват един след друг, пише "Гардиън".

През януари президентът освободи министър Васил Лозински , който беше обвинен в присвояване, а някои от най-близкото му обкръжение напуснаха правителството.

Водят се 112 наказателни съдебни производства срещу длъжностни лица от военните окръжия. Зеленски каза, че има доказателства, че "някои са взели пари, други са взели криптовалута“.

"Цинизмът е еднакъв навсякъде", каза той. "Незаконно обогатяване, легализация на незаконно придобити средства, неправомерно облагодетелстване, незаконно превеждане на военнослужещи през границата.

Главнокомандващият на Украйна генерал Валерий Залужний получи нареждане от Зеленски да назначи нови ръководители на териториалните центрове за набиране на военнослужещи, като кандидатите биват подложени на проверки от службата за сигурност.

"Всеки "военен комисар", който е обект на наказателно производство, ще бъде подведен под отговорност“, каза Зеленски. "Съвсем справедливо е. Пълна отговорност. Уволнените "военни комисари" и други длъжностни лица, които имат пагони и по отношение на които не са открити данни за престъпления или нарушения, ако искат да си запазят пагоните и да докажат своята достойнство, трябва да отидат на фронта."

Но Зеленски пропусна да спомене друг случай на предполагаема корупция, съобщен в украинските медии, свързан с министерството на отбраната.

Според документи, с които разполага разследващият новинарски сайт ZN.ua, министерството на отбраната е надплатило доста над стойността за летен камуфлажен комплект, закупен от Турция като зимни палта за войските.

Твърди се, че 4900 якета, които струват общо 142 000 долара, са били купени за 421 000 долара..

"Малката" разлика между двете цени е останала в турската фирма, която доставя стоката и която е собственост на украинец от южния град Запорожие. Министерството на отбраната отрече да е надплатило облеклото. Но и не даде обяснения защо купува летни униформи по цени за зимни.

През юни службите за сигурност на Украйна започнаха разследване срещу Вячеслав Шаповалов, бивш заместник-министър на отбраната, и Богдан Хмелницки, бивш ръководител на отдела за държавни поръчки в министерството на отбраната, за закупуване на нискокачествено зимно облекло от чужбина. Не е ясно дали двата случая са свързани. Шаповалов и Хмелницки отрекоха каквото и да е нарушение.

Корупционните скандали създават допълнително напрежение в момент, когато украинските сили са подложени на нарастващ натиск от руско настъпление в източната част на района на Харков, в североизточната част на страната.

Случващото се съвпада и с появата на признаци на умора в отделни кръгове от Запада на оказваната подкрепа за Украйна във война, чийто край поне засега не е видим. И едва ли всекидневно ставащите известни случаи на корупция стимулират съюзниците на Киев. Те все по-често си задават въпроса за какво се харчат милиардите, които отделят от своя джоб за подкрепата на Киев.

В действията на Зеленски срещу корупцията някои хора виждат пропагандна акция. "Ню Йорк таймс" цитира Андрий, офицер от Силите за териториална отбрана, който казва, че корупцията във военните окръжия отдавна е добре известна и че уволняването на някои от отговорните едва ли ще има позитивен ефект върху процеса на мобилизация.

Според представители на Европа и САЩ няма доказателства, че помощи за Украйна потъват в нечии джобове. Но дори усещането за измама може да повлияе негативно на политическата подкрепа за Киев.

Войната срещу корупцията, също така, не приключва с уволнение. Ще стане ясно дали украинският президент води истинска и неумолима битка срещу подкупите когато станат известни присъдите и конфискациите на имущество на съгрешилите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    10
    До 9:
    Скоро и в България. Ще ни пращат да защитаваме американските интереси в усрайна.
  • 1
    9
    ето как
    мобилизират в украйна! https://youtu.be/aLzx7dcREDM https://youtu.be/d9t-JGZ9_fI https://youtu.be/-FRj3wiNUWQ
  • -10
    8
    Ванка с танка
    Е как стана така ,че един наркоман трепе руската армия като бълхи.Уж вторая армия мира а завзеха 2 керпичени постройки,3 нужника и то за 537 дни вече.Киев далеч зад хоризонта,Берлин и Ламнша недостижими.Как товариши сте се окопали като лалугери и до Крим остават 70 км.Друзя комуняги как винаги едно искаме ,второ се получава а все Запада ви завижда и ви дебне в гръб.Духайте го всички един път завинаги да ви разбият кочината и да се свършва вашата мъка
  • 4
    7
    фена на Путин
    Юкрейн гоинг даун, фърмли ! Все едно аз да хукна да се бия за ония злодей в краварския обор на Козяк. До края на тази година очаквам силен клек от страна на украйна а нато да заквичи за мирни преговори. Иначе виждате инфлацията по тарабите, какво причинява. Дано Владимир я завладее цялата. Тя си е исконно Руска територия.
  • 3
    6
    до 5
    да, статистиката казва, че са много по-малко от украинците.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари