Володимир Зеленски очаква автобуси, генератори и модулни домове от ЕС през януари

1
Милиардите евро от Евросъюза потичат към Украйна след разговор с Урсула фон дер Лайен
Милиардите евро от Евросъюза потичат към Украйна след разговор с Урсула фон дер Лайен Снимка: Личен архив

Милиардите евро от Евросъюза потичат към Украйна след разговор с Урсула фон дер Лайен

Украйна очаква този месец да получи първия транш от Европейския съюз с макрофинансова помощ от 18 милиарда евро. Това съобщава РБК - Украйна, позовавайки се на президента на Украйна Володимир Зеленски, който в понеделник разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Зеленски благодари за решителната подкрепа от страна на ЕС.

"Очакваме първия транш от макрофинансиране през януари, първата партида енергоспестяващи лампи, училищни автобуси, генератори и модулни домове“, написа той, предаде Агенция "Фокус".

Той каза още, че лидерите са координирали стъпките за срещата на върха Украйна-ЕС.

"Чувстваме се подкрепени и заедно вървим към победата“, добави той.

Припомняме, че ЕС се съгласи да отпусне 18 милиарда евро макрофинансиране на Украйна през 2023 г. Средствата трябва да се прехвърлят на части и заеми при преференциални условия на плащане.

От своя страна председателят на ЕК увери Киев, че ЕС ще подкрепя Украйна толкова, колкото е нужно за победата над Русия.

"По време на първия ми разговор през новата година с президента Зеленски предадох на украинския народ моята искрена подкрепа и най-добри пожелания за 2023 г. ЕС ще ви подкрепя толкова дълго, колкото е необходимо. Ние подкрепяме вашата героична борба. Борбата за свобода и срещу бруталната агресия“, написа тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че ЕС ще подкрепи Украйна през тази зима с генератори, електрически крушки, заслони и училищни автобуси. Финансовата подкрепа също ще продължи.

Освен това ЕС скоро ще започне да изплаща пакет за подкрепа от 18 милиарда евро на месечни траншове.

"Очаквам с нетърпение да се срещнем отново скоро в Украйна“, добави тя.

Фон дер Лайен вече е посетила Украйна три пъти от началото на пълномащабна война.

През ноември Зеленски се срещна в Киев със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    15
    до 13ия боклук продажен...
    Българският народ е на страната на Русия и ще се бие за Русия каквото и да струва на българите и на България! България е християнска страна и отхвърля всякакви евроатлантически/джендератлантически безценности и безморалности, отхвърляме и всякакви опити за лъгъбътъ пропаганда на извращенията им в България! Незабавно изгонване на сащническия посланик от България и късане на дипломацията със сащ! И изгонване на американските представители, узурпирали властта в България!
  • -1
    14
    До 13:
    Иди ти в усрайна, ма, пундо непоръбена! Раздавай се на хохлите във всички дупки и ... дано да накривиш на Путин! България винаги е била приятелска страна с Россия, въпреки нещастни боклуци като теб!!!
  • 4
    13
    До 11
    Не говори от името на България. Ние сме против руската агресия, средновековния манталитет и имперското отношение на тази страна, не случайно наречена Империя на злото. Който толкова милее за миризмата на ватенки и ботуши, да приготвя чемодана и към Блатная.
  • -2
    12
    12345
    Стига сте скимтяли ! В дъното на това е проста еврейска алчност. Това е заемче с преферинциални условия. Дават им на заем. Украйна си сваля гащите и се залага на заложната къща Брюксел.
  • -4
    11
    не
    Война води християнският свят срещу нахлуващия джендеризъм/лъгъбътизъм! Напред, Русия! Цяла България е за Русия! Не искаме шенген, не искаме евро, не искаме американци в България, не искаме лъгъбътъ извращенията!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари