Урсула Фон дер Лайен: Европа трябва да продължи да укрепва съпротивата в Украйна

0
Председателят на Европейската комисия се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски на срещата в Давос
Председателят на Европейската комисия се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски на срещата в Давос Видео: Euronews Bulgaria

Председателят на Европейската комисия се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски на срещата в Давос

Европа трябва да продължи да укрепва съпротивата в Украйна. Това беше ясното послание на председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен в Давос. Там тя се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски. За това обаче е необходимо финансиране, а Унгария все още блокира 50 млрд. евро дългосрочна помощ. В разговор с Euronews фон дер Лайен обясни, че все още се надява 27-те държави членки да постигнат съгласие.

"Това е тежка работа. Обсъдихме много различни въпроси. За мен е много важно. Моят личен приоритет е да постигнем споразумение с всички 27 членки. А ако това не е възможно, ние сме готови и за споразумение до 26.", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Euronews Bulgaria.

Също така в председателят на Европейската комисия се срещна с премиера на Китай Ли Цян. Те обсъдиха нарастващите търговски дисбаланси. Понастоящем блокът има търговски дефицит с Китай в размер на близо 400 млрд. евро.

С китайското ръководство, обсъдих търговските въпроси на Европейския съюз и принципа за премахване на риска. Да не се разединяваме е много важно. Има и теми, по които си сътрудничим, като например борбата с изменението на климата, но сме много ясни и откровени по отношение на търговските дисбаланси, които имаме с Китай, и че китайското ръководство трябва да направи нещо по въпроса“. Тя го определи като най-големия риск за световния ред в следвоенната епоха.

По време на речта си в Давос председателят на Европейската комисия посочи също, че се намираме в ера, в която конфликтът и конфронтацията се наслагват. Тя го определи като най-големия риск за световния ред в следвоенната епоха.

2024 г. трябва да бъде решаваща за Украйна и пълномащабната инвазия на Русия". Това каза президентът Володимир Зеленски тук, на годишната среща на Световния икономически форум. Според него в миналото всеки път, когато страната му е искала повече оръжия и санкции, повече подкрепа и повече мерки срещу Русия - на Украйна ѝ е било казвано да не ескалира ситуацията. Но, по думите му, подобна ескалация е щяла да даде на Русия някои уроци. Той каза още, че заплахите на Москва са се оказали един блъф.

"Тук, в Давос, Володимир Зеленски вече проведе редица срещи, а основното му послание е светът да сложи край на войната със справедлив и стабилен мир. И призова съюзниците да бъдат част от това“, предава Саша Вакулина.

Може ли замразяването на войната в Украйна да бъде и нейният край? Не искам да се примирявам с това, че всеки замразен конфликт в крайна сметка се разпалва отново. След 2014 г. имаше опити за замразяване на войната в Донбас. Имаше влиятелни гаранти, като канцлера на Германия и президентът на Франция. Но Путин е хищник, който не се задоволява със замразени продукти“, каза Зеленски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Sтанко
    По лесно би бил постигнат мир, отколкото да се дават лъжливи сигнали на зеления бяс, че може нещо повече да направи. Зелето е пътник! Приемете действителността!
  • 6
    3
    плюс минус
    А защо ЕС не съдейства за мирни преговори, а налива масло в огъня на войната?
  • 6
    2
    Урсуло
    Баси противната муцуна!
  • 10
    1
    zxcvbnm,
    тоя украинския съществува ли изобщо или е просто deepfake?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари