Военнослужещият, патрулирал с убития полицай, е действал професионално

0
Мъжът е с три години военен опит, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов
Мъжът е с три години военен опит, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов Видео: БНТ

Мъжът е с три години военен опит, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Той се е прикрил зад служебния автомобил и е произвел изстрели в посоката, от която първоначално е дошла стрелбата. Това заяви пред журналисти в Елхово служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той е имал среща със военнослужещия, който е разказал подробно какво се е случило.

БТА припомня, че през нощта полицай от Гранична полиция загина след престрелка на българо-турската граница. Той е патрулирал заедно със служител на Министерството на отбраната.

Двамата са видели проход, направен в оградата. Граничният полицай е слязъл от автомобила, тогава е проехтял изстрел. Колегата от Гранична полиция пада, военният се е прикрил зад автомобила и е произвел няколко изстрела в посока Турция. Военнослужещият не е успял да види в тъмнината колко са нападателите. Важното е, че той е отвърнал на изстрелите, което е точно по инструкция. Отвърнали са му многократно с изстрели, разказа Стоянов.

Имаме точни и ясни инструкции кога може да се ползва оръжие. Той е действал изключително професионално, категоричен бе военният министър. "Силата трябва да бъде съизмерима. Не може насреща да има майка с деца, невъоръжени хора, и да се употреби оръжие", каза военният министър.

Набелязваме мерки как да продължим оттук-нататък. Сред тях са повече предпазни средства. Военните са подготвени и това не подлежи на никакъв коментар, каза още Димитър Стоянов. Опитите да се коментира, как един вид въоръжени сили или част от тях са по-подготвени от други, е крайно непрофесионално, каза още той.

Военнослужещите от сухопътни войски са изключително опитни по отношение охраната на границата. Тази дейност се осъществява от 5-6 години. За неопитност не може да се говори. В момента има около 150 военни, които патрулират заедно с Гранична полиция. В близките години са били на смяна около 500-600 души, коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Военнослужещият в обходния патрул при инцидента е бил опитен, действал е адекватно, постъпил е преди три години в армията, уточни Ефтимов.

Утре заместник-министрите на вътрешните работи ще имат среща с колеги от турска страна, допълни министърът на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари