Военният министър на САЩ подава оставка

0
Оставката на Джеймс Матис идва след решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия
Оставката на Джеймс Матис идва след решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия Снимка: Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп заяви в Туитър, че министърът на отбраната Джеймс Матис ще се оттегли от своя пост в края на февруари.

Генерал Джеймс Матис ще подаде оставка... в края на февруари. Той служи в моята администрация като министър на отбраната през последните две години“, написа стопанинът на Белия дом.

По време на неговия престой начело на Пентагона беше постигнат огромен прогрес, по-конкретно при закупуването на нова военна техника“ за нуждите на американската армия, каза стопанинът на Белия дом.

Тръмп благодари на генерал Матис за огромната помощ, която той му е оказал при осигуряването на плащанията от страна на съюзниците на техния дял от военните ангажименти.

Кандидатурата на новия министър на отбраната ще бъде издигната в най-скоро време“, добави президентът.

Оставката на Матис идва след решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия.

Джеймс Матис е взел решението да се оттегли от поста министър на отбраната заради различия в мненията с президента Доналд Тръмп. Това става ясно от молбата му за оставка, която той е връчил на президента. Документът е с дата 20 декември.

Тъй като вие имате право да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите... смятам, че е правилно да подам оставка от моя пост. Мандатът ми ще приключи на 28 февруари 2019 г., което трябва да ви предостави достатъчно време за издигането на кандидатура за мой приемник и нейното утвърждаване от Сената“, се казва в писмото на Матис до Тръмп.

Той смята, че САЩ не могат да защитят своите интереси без запазването на „стабилните съюзи“ и „демонстрирането на уважение“ към съюзниците.

В своето обръщение до президента на САЩ отиващият си министър на отбраната също така е отбелязал различията в стратегическите интереси на Вашингтон с Москва и Пекин. „Смятам, че ние трябва да бъдем решителни в своя подход към тези страни, чиито стратегически интереси все повече се различават от нашите, създавайки напрежение“, се казва в писмото на Матис, който смята, че Русия и Китай се стремят да получат „право на вето върху решенията на другите страни в сферата на икономиката, дипломацията и сигурността, за да прокарват собствените си интереси“.

Агенция Ройтерс съобщава, че Матис е съобщил за своето оттегляне по време на среща с американския президент в четвъртък. Това съобщава високопоставен представител на Белия дом.

Според него по време на срещата между Матис и Тръмп са възникнали спорове по някои въпроси. В обществения работен график на президента тази среща не е фигурирала.

В средата на октомври в програмата „60 минути“ на телевизия Си Би Ес Тръмп не изключи, че ръководителят на Пентагона може да подаде оставка. Американският президент заяви, че смята Матис за привърженик на Демократическата партия и по тази причина той скоро може да напусне неговия екип.

На пресконференция след провелите се на 6 ноември междинни избори за Конгрес на САЩ, Тръмп потвърди, че разглежда редица варианти за кадрови промени в администрацията. Той вече уволни Джеф Сешънс от поста министър на правосъдието. Според информацията на американските медии той смята да уволни и министъра на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен.

Слуховете за оттеглянето на Матис се появиха още в началото на септември. Вестник „Вашингтон пост“ тогава съобщи, че министърът на отбраната ще подаде оставка в близките месеци, и в Белия дом вече са започнали обсъжданията на възможните кандидатури за негов наследник. Причината за оттеглянето са разногласията между Матис и Тръмп, които, според информацията на журналиста и автор на книгата „Страх. Тръмп в Белия дом“ Робърт Удуърд, са прераснали в неодобрителни коментира на ръководителя на Пентагона по адрес на американския президент.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари