Военен експерт: С взривения мост започва освобождаването на Крим

1
Вероятно ще има още няколко удара по Кримския мост, отбелязва Роман Свитан
Вероятно ще има още няколко удара по Кримския мост, отбелязва Роман Свитан Снимка: Reuters

Вероятно ще има още няколко удара по Кримския мост, отбелязва Роман Свитан

Взривовете на Кримския мост създават сериозни проблеми на руските нашественици. Поне за няколко седмици движението по тази артерия ще бъде парализирано, заяви пред "Канал 24" Роман Свитан, военен експерт, инструктор по летене и полковник от запаса на ВСУ, съобщава OFFNews.

Според него именно Кримският мост е основното трасе, по което окупаторите вкарват сили и средства в Крим. Оттам военното оборудване и личният състав се транспортират до Мелитопол, Херсон, Каховка, включително и десния бряг на река Днепър.

Тъй като това е железопътна отсечка, по нея могат да се прехвърлят много голямо количество оборудване, персонал и гориво. Има и друг път - от Ростов до Мариупол, а по-нататък - в посока Мелитопол. Там обаче няма железница, така че е възможно да се прехвърлят 10 пъти по-малко средства и сили, казва Свитан.

Взривяването на Кримския мост ще причини големи проблеми за руснаците. Вече можем да кажем, че Крим е останал без доставки. Освен това най-важният проблем е снабдяването с гориво. Крим може да остане без гориво до няколко дни, прогнозира Роман Свитан. Според него бензинът и дизеловото гориво "ще бъдат разграбени от гражданите".

Освен това доставките на гориво за фронтовата линия в Украйна минават през окупирания полуостров. Липсата на гориво ще бъде най-големият проблем за руските войски на юг - в Херсон, Мелитопол, Каховка, Токмак и Полохи. Този участък от фронта в южната част на Украйна ще остане без гориво в близко бъдеще, прогнозира Свитан.

Разбира се, руснаците ще се опитат да решат проблема. Но поне през следващите няколко седмици те няма да могат да направят нищо, казва още военният експерт.

Това е само началото. Вече започна освобождаването на Крим от военна гледна точка, категоричен е Свитан.

Разбира се, руснаците както в Крим, така и в другите окупирани украински територии имат определени запаси от гориво. Те се съхраняват на определени места, а ВСУ няма как да не им обърне внимание. Мисля, че сега ще бъдат атакувани всички складове с гориво, до които можем да стигнем - с помощта на ракети, артилерия, партизани и нашите Сили за специални операции. Такъв удар би извадил от строя почти цялото руско оборудване както на десния бряг на Днепър, така и в района на Мелитопол на разстояние плюс или минус 100 километра, заяви военният експерт.

Роман Свитан предполага, че руснаците ще се опитат да доставят гориво в Крим по сухопътен коридор през Чонгар.

Въпреки това има повече от един милион руснаци, които ще се опитат да напуснат Крим, докато има възможност. Опашките за гориво и за напускане на полуострова ще блокират движението. Крим просто ще бъде блокиран. Заради адските задръствания нито една цистерна с гориво няма да може да стигне до дадена бензиностанция и няма как да бъде разтоварена, прогнозира той.

Според него руснаците вероятно ще се опитат да поправят железопътния мост над Керченския проток, но усилия им ще се окажат напразни.

"Кой казва, че това е единственият удар по Кримския мост? Вероятно е да има още няколко удара", отбелязва военният експерт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    този не е наред
    мостът се ползва от снощи, жп мостът изобщо не е повреден!
  • 2
    1
    Peresvet
    Много сте назад с материала, уважаеми. от тук нататък въпросът е за оцеляване на украйнците без ток, без вода, без гориво..дано инч хай не се разгневи още и да им изсипе още един товар с ракети. Спътниците на Мъск вече не работят..Зеленски да сдава багажа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари