Кремъл: Взривеният на Кримския мост камион е минал през Русе

2

Разследването не е приключило, но според Москва атаката на Кримския мост е организирана от украинското разузнаване

"ФСБ съвместно със Следствения комитет на Руската федерация установиха, че организатор на терористичната атака на Кримския мост е главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти. Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за българския Русе в началото на август. В транспортирането на товара са участвали граждани на Украйна, Грузия и един гражданин на Армения".

Това се посочва в изявление на ФСБ (Федералната служба за безопасност), публикувано в руските медии, предава вестник СЕГА.

Така вече и официално Москва се опитва да замеси в случая България, макар че, както признава, разследването не е приключило. В изявлението е цитиран конкретен договор на регистрирана в Русе фирма - Baltex Capital SA. Твърди се още, че "в рамките на наказателното дело за експлозията на Кримския мост са задържани петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения, които са участвали в подготовката на престъплението. Разследването на нападението продължава. Всички организатори и съучастници, включително чужди граждани, ще бъдат преследвани в съответствие с руското законодателство", пише ФСБ.

Цитират се имената на граждани на Украйна - Цюркало Михаил Владимирович, роден през 1975 г., Ковач Денис Олегович, роден през 1979 г., Соломко Роман Иванович, 1971 г. р.н., граждани на Грузия Иносаридзе Сандро, брокер на име „Леван“ и гражданин на Армения Терчанян Артур, роден през 1985 г.

Ето какво се разказва в изявлението по повод на неприключилото разследване:

Взривното устройство е било замаскирано на рула със строително полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло 22 770 кг и в началото август „изпратено от морското пристанище Одеса до българския Русе по договор № 08.02.2022 г. между LLC „Translogistic UA“ (Киев) и „Baltex Capital SA“ (Русе)“.

От 29 септември до 3 октомври 2022 г. в терминала на Transalliance в Ереван е извършено освобождаване на товара по правилата на ЕврАзЕС и подмяна на документите, след което изпращач е GU AR GROUP LLC (Република Армения, Алаверди), а получател е „Лидер“ ООО (Москва)“

На 4 октомври с камион DAF, регистриран в Грузия, товарът е преминал руско-грузинската граница на ГКПП Верхни Ларс и на 6 октомври е бил доставен и разтоварен в базата за търговия на едро в Армавир в Краснодарския край.

На 7 октомври тази година, със съдействието на Р. Соломко, гражданин на Украйна Злоб Владимир Василиевич, роден през 1987 г., и още петима установени граждани на Русия, документите за товара отново бяха променени, като подателят беше посочен LLC „ТЕК-34“ (Уляновск), а получателят е несъществуваща компания в Република Крим.

Същия ден палетите са били натоварени в камиона на руския гражданин Юсубов Махир, роден през 1971 г., „който е тръгнал за Симферопол, а на 8 октомври 2022 г. в 06:03 ч., следвайки Кримския мост, той беше взривен", посочва ФСБ. „В същото време контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците в престъпната транспортна схема се осъществяваше от служител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, който се представи като „Иван Иванович“, който използва за координация както виртуален анонимен номер, закупен в Интернет, така и регистриран за гражданин на Украйна, жител на град Минск Кременчуг Андрейченко Сергей Владимирович, роден през 1988 г., се казва в изявлението, което завършва с извода, че ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов за организатор на терористичната атака на Кримския мост.

От изявлението не става ясно дали руските служби смятат, че въпросният камион е причинил тежките разрушения на Кримския мост. Все повече експерти твърдят, че няма как експлозията на един "грузовик" да причини такива поражения на едно от най-защитените и зорко охранявани пътни съоръжения в света. 

За отбелязване е, че бившият български премиер Бойко Борисов коментира, че не е важно откъде е тръгнал камионът, а къде е бил качен опасният товар. "Аз, ако съм на мястото на руските служби, ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът, а къде е натоварен", обясни той пред медиите.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    27
    Русенец
    Хвала усрайна! Хвала на резака еврейн зеле! Яжте усраинското жито влечуги! Ви покая на псевдо патриотите!
  • -2
    26
    усраина и територия на урода...
    Българското общество не признава усрайна! България е християнска република и категорично отхвърля лгбт извращенията на сащ! България каза ДА на РАСИЗМА! България каза НЕ НА лгбт ИЗВРАЩЕНИЯТА на сащ! България категорично обяви сащ за агресор! България категорично обяви сащ за терористична държава! България категорично подкрепя християнските братя руснаци! България категорично подкрепя РУСИЯ! България категорично каза ВЪН сащ от България, вън на всички сащнически нпо-та на сащ от България! България тотално и категорично подкрепя борбата на Русия срещу антихристиянските ценности!
  • 3
    25
    Полуръст путин
    Явно си педофил и ти харесват изнасилени украински деца .., а можно и майка ти да е совецкая гражданка .Както казват украинците ..иди на хуй руский кораболь...иди на хуй и ти орка загубена.Иди на хуй в путинския рай...ама не отиваш блядь...Друго си е ЕС ...Друго си е росийската кочина.А фашист и изверг е Путлер.Фашизъм има в росийската педерация.А и ние гледаме ВВС ,ядем бонбонки тик -так и пиеме уиски ...урод путински .И снова ...иди на хуй..орка ...
  • -1
    24
    до 23
    Каква свобода на словото има в Европа, бе идиот! Спрени са руските медии. В Русия е спряна само Дойче веле. На тая свобода, дебил, и се вика фашизъм! Гинеколожката ти казва какво да правиш, теле загубено!:)) Ама то докато има телета като теб, ще има и такива, които ще ги онождат! Поздрави на Байдън! Прочие, пак се бил изложил в пряк ефир по ВВС. Ама ти не гледаш ВВС, а само Блиц и Пик, нали, бе!?:) Бягай да си лягаш и се пробвай да мислиш какви ги дрънкаш, не е нужно другите да разбират, че си тъп , с гладък мозък и неинформиран трол на Херо ханъм!
  • 0
    23
    Полуръст путин
    До 20 ...Що бе ватенка,забранено ли е да се говори против кочината Россия.Ами ти може и да я хвалиш и да целуваш гъза на кремълския диктатор.Все пак в България има свобода на словото ,за разлика от руската кочина.Щом ти харесват изнасилвачи на украински деца ...твой проблем.Щом ти харесват уродите ,рушащи украинските градове ...твой проблем.Значи си болен и изверг като путинските свине.И не ми давай наклон на хея какво да казвам и какво не.Панимаеш?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари