Водосвет на бойните знамена в Русе

3
Всяка година на 6-ти януари – Богоявление се ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена
Всяка година на 6-ти януари – Богоявление се ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена Снимка: БГНЕС

Всяка година на 6-ти януари – Богоявление се ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия бе отслужен вчера в Русе лично от Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, съобщиха от Областна администрация. В рамките на ритуала, който започна с изпълнение на „Срещен марш“, командирът на гарнизона и началник на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев прие почетния караул. Сред официалните гости бяха областният управител Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков, неговите заместници Енчо Енчев и Димитър Недев, посланикът на Република България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, началникът на Военно окръжие I степен –Русе подполковник Васил Петров, командирът на формированието в Щръклево майор Васил Йорданов, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, както и редица представители на държавни и местни структури. Знамената, които участваха в церемонията, са на: русенския гарнизон, военно формирование 42520 – Щръклево, 13-и гвардейски ученически отряд и Дунавския флотилен отряд. От регионалния клуб „Ангел Кънчев“ в Русе към Национално дружество „Традиция“ представиха собствена реплика на знамето на Ботевата чета.

Според Станев подобни ритуали неимоверно водят до повишаване на националното ни самочувствие и са пример за патриотично възпитание на подрастващите. Той за пореден път декларира готовността на институцията да съдейства за провеждането на събития, насърчаващи родолюбието.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946-а. След демократичните промени у нас ритуалът по водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари – Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Русенец
    Отче, кой бе...те само хубавци
  • 3
    1
    Отчето
    Очакваме скоро да бракосъчетаем един от присъствалите голем ци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари