Водолаз извади като по чудо трима с дете от потопена кола

0
Водолаз извади като по чудо трима с дете от потопена кола

Водолазен инструктор извади от 5-6 метровите води четирима души от потопен автомобил край Дебелец в нощта срещу петък. Колата с възрастните мъж и жена, заедно с 10-годишно момиче и майка му преминавала по пътя от Дряново, когато след моста автомобилът им бил завлечен в дълбокото. Спрял върху короната на дърво, напълно потопено от стихията.

Семейството от Дряново успяло да излезе и се захванали на клоните на дърветата. Повече от три часа детето и близките му викали, а пожарни и полицейски екипи били на мястото, но не можели да ги достигнат. Тогава бил повикан спасителя Васил Петков от Велико Търново, който казва, че провидението го е накарало ден по-рано да си тръгне от морето, където имал база за обучение на леководолази. Същата вечер той бил на рожден ден в ресторант, когато му се обадили, че има заклещени във водната стихия хора и не могат да им помогнат. "Както бях с официалните дрехи само си взех оборудването, неопрена, плавници и тръгнах към мястото на бедствието. Колата беше на 70-80 метра от пътя, огромно течение, а възрастните хора отгоре на тавана. Успях да ги достигна с плуване. Извадих ги с буя един по един. Те викат "Децата са отдолу". Оказа се, че дъщерята и внучката на семейството от Дряново са отнесени на 150-200 метра и са се хванали за стърчащ над водата клон. Вече бяха загубили надежда", разказва Васил.

В спасителната акция се намесва и приятелят му рибар Ивелин Йорданов от с. Присово с лодка. Успяват да качат измръзналото момиченце и майка му и ги издърпват с въжета до брега. В хипотермия те са откарани от спешни екипи в болницата в Търново и вече са добре.

Придошли реки заляха в четвъртък градчетата Килифарево и Дебелец и областния център Велико търново. Стигна се до евакуация на хора. Десетки къщи са наводнени и затлачени с тиня. Издавени са животни, потопени са коли, има активизирани свлачища. Повреден сериозно е и Прохода на републиката. Там стихията е отнесла цели парчета от асфалта, мантинели, бетонни канавки и знаци. Проходът остава затворен за движение.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари