Вносът у нас продължава да е повече от износа

0
Това сочат данни на Българската народна банка
Това сочат данни на Българската народна банка Видео: NOVA

Това сочат данни на Българската народна банка

Търговският баланс на България за септември е отрицателен в размер на 632,4 млн. евро при дефицит от 191,6 млн. евро за септември 2021 г., съобщава Българската народна банка, цитирана от NOVA.

За периода януари – септември 2022 г. търговският баланс е отрицателен в размер на повече от 2,8 млрд. евро, което е 3,6 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт. За същия период на миналата година дефицитът е бил почти 1,57 млрд. евро.

Износът на стоки за септември е за над 4,1 млрд. евро, като нараства с почти 1,1 млрд. евро (36,3 на сто) в сравнение с този за септември 2021 г. За януари – септември 2022 г. износът е повече от 35 млрд. евро (44,3 на сто от БВП), като нараства с близо 10 млрд. евро на годишна база.

Според повечето експерти това се дължи на факта, че родният бизнес успява да заеме ключови нови ниши, както и на повишените цени на всички продукти и услуги.

Вносът на стоки за септември 2022 г. наближава 4,8 млрд. евро, като нараства с повече от 1,5 млрд. евро (47,8 на сто) спрямо септември 2021 г. На годишна база до септември обаче вносът е близо 38 млрд. евро (47,9 на сто от БВП), като нараства с 11,2 млрд. евро (42,1 на сто) спрямо същия период на 2021 г. Очаквано тук причината са изключително високите цени на всички суровини, които страната ни внася.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    123
    няма икономика таз държава препростатааа ! европа ни закачи на куката и сега няма откачане. всичко вземаме от някой друг. нещастници сме и то големи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари